Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Άνοια: Πώς συνδέεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ μετά τα 40 με τη νόσο

Η άνοια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών. Η κατάσταση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της σύγχυσης. Σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχει πιθανή συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με τη νόσο.  

Η άνοια είναι ο τραυματισμός που προκύπτει από τη συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί την αναστολή της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε απώλεια μνήμης και σε μυριάδες άλλα γνωστικά προβλήματα. Τα σημάδια της βλάβης μπορεί να εξελιχθούν αργά ή άμεσα, αλλά ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι το κλειδί για την παράταση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.

Τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας

  • Αλλαγές ως προς τα συναισθήματα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος
  • Ανάρμοστη συμπεριφορά
  • Ψυχαναγκασμός
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης
  • Δυσκολία ως προς τη λήψη αποφάσεων
  • Έκπτωση στις γλωσσικές ικανότητες
  • Απώλεια μνήμης
  • Δυσχέρεια στην αναγνώριση ανθρώπων ή στη γνώση της χρήσης αντικειμένων
  • Κινητικά προβλήματα

Η κατάχρηση αλκοόλ ίσως είναι πρώιμη ένδειξη γνωστικής έκπτωσης

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά προειδοποίησε ότι η κατάχρηση αλκοόλ μετά την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσε να είναι μια πρώιμη ένδειξη γνωστικής έκπτωσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα αφού εξέτασαν 1.518 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι η κατάχρηση όψιμης έναρξης επηρεάζει το 2,2% των πασχόντων.

Η όψιμη κατάχρηση αλκοόλ ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένη μεταξύ των ασθενών με μετωποκροταφική άνοια (σ.σ. η μετωποκροταφική άνοια είναι μια σπάνια περίπτωση άνοιας στην οποία ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και δεν λειτουργεί σωστά). Επίσης, είναι η μόνη μορφή άνοιας που μπορεί να προσβάλλει εφήβους, σε σύγκριση με αυτούς με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease, αποκάλυψαν επίσης ότι η όψιμη κατάχρηση αλκοόλ ήταν το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίστηκε στο 1,4% όλων των ασθενών.

Αναφέρθηκε 5 φορές συχνότερα ως το πρώτο σύμπτωμα σε ασθενείς με μετωπιαία άνοια από εκείνους με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Η ομάδα επεσήμανε ότι επειδή πολλοί ασθενείς που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ επισκέπτονται έναν ψυχίατρο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να υποδηλώνει γνωστική παρακμή.

Ο Georges Nassan, MD, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Συμπεριφορικής Νευρολογίας και Νευροψυχιατρικής, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη είχε ως στόχο να εντοπίσει και να συγκρίνει την κατάχρηση αλκοόλ με την όψιμη έναρξη άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της μετωποκροταφικής άνοιας. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας υποκείμενης νευρολογικής πάθησης. Στην πραγματικότητα, μέχρι και 7% των ασθενών με μετωπιαία άνοια άρχισαν να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και 5 άτομα το έκαναν ως το πρώτο σύμπτωμα της νόσου».

Να σημειωθεί πως οι μετωπιαίες διαταραχές προκύπτουν από βλάβη στους νευρώνες στις μετωπιαίες και κροταφικές περιοχές του εγκεφάλου. Η κατάσταση συχνά χαρακτηρίζεται από δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα των πασχόντων επηρεάζοντας τη μέχρι πρότινος συμπεριφορά τους καθώς αποκτούν ακατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές, γίνονται παρορμητικοί ενώ έχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Επίσης, η μειωμένη αυτογνωσία τους οδηγεί σε μειωμένη προσωπική υγιεινή.

1643646839268-246862851-anoia.jpg

Θεραπεία

Η παροχή υποστήριξης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών με άλλες οικογένειες που είναι στην ίδια θέση είναι ωφέλιμη για την οικογένεια και τους φροντιστές.

Η λογοθεραπεία ή η φυσιοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιψυχωτικά φάρμακα.

Με πληροφορίες της express.co.uk


Πηγή