Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024
Έκτακτη ενίσχυση για τους πρόσφυγες ζητεί ο ΟΗΕ

Έκτακτη ενίσχυση για τους πρόσφυγες ζητεί ο ΟΗΕ

Οι οργανώσεις μειώνουν τις μερίδες τροφής που χορηγούν, λόγω έλλειψης πόρων

Οργανώσεις αρωγής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν σήμερα ότι μείωσαν τις μερίδες φαγητού τις οποίες διανέμουν σε περίπου 800.000 πρόσφυγες στην Αφρική διότι οι δωρήτριες χώρες δεν τους έχουν διαθέσει επαρκή χρηματοδότηση.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη ιδίως για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να υποστούν χρόνιες βλάβες στη σωματική ή τη διανοητική και ψυχική τους υγεία αν οι θερμίδες που λαμβάνουν στο πλαίσιο της διατροφής τους μειωθούν έστω και ελαφρά, επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Γκουτέρες και η επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, η Έρθαριν Κάζεν, κάλεσαν τους διεθνείς δωρητές να χορηγήσουν άμεσα 186 εκατ. δολάρια ώστε οι οργανώσεις τους να μπορέσουν να ακυρώσουν τις μειώσεις αυτές, στις οποίες προχώρησαν πέρυσι.

«Πολλοί πρόσφυγες στην Αφρική εξαρτώνται από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού για να μείνουν ζωντανοί και αυτή τη στιγμή υποφέρουν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης», υπογράμμισε η Κάζεν.

Για περίπου 450.000 πρόσφυγες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν η επισιτιστική βοήθεια που τους προσφέρεται μειώθηκε ποσοτικά κατά τουλάχιστον το 50%, σημείωσαν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται χειρότερη στο Τσαντ, όπου οι μερίδες μειώθηκαν κατά 60% και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με 850 θερμίδες την ημέρα, αντί για τον αριθμό που αποτελεί τον θεωρητικό στόχο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού, δηλαδή τις 2.100 χιλιοθερμίδες.

Οι πρόσφυγες στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γκάνα, τη Λιβερία, τη Μαυριτανία, τη Μοζαμβίκη και την Ουγκάντα στο μεταξύ έχουν δει τις μερίδες που τους παρέχονται να μειώνονται από 5% ως 44%.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν μόνο σοβαρά σωματικά προβλήματα εάν πεινούν, αλλά η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σημαίνει ότι έχουν κοινωνικό και οικονομικό μειονέκτημα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ακόμη και πριν τις περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν το 2013 μόνον σε ένα μικρό μέρος των καταυλισμών προσφύγων σε όλη την Αφρική οι υπεύθυνοι κατάφερναν να τρέφονται τα παιδιά επαρκώς ώστε να αποφεύγονται σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η αναιμία ή η καχεξία, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ για ζητήματα διατροφής των προσφύγων.
Ο υποσιτισμός και ο λιμός μπορούν να έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Πολλές ουσιαστικά εξαναγκάζονται να στραφούν στην πορνεία ή σε αναγκαστικούς και πρόωρους γάμους προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για τις ίδιες ή και τα παιδιά τους.

«Είναι απαράδεκτο στον σημερινό κόσμο της αφθονίας οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν χρόνιο υποσιτισμό και τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν το σχολείο για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να επιβιώσουν», είπε ο Γκουτέρες.
Συνολικά σε όλη την αφρικανική ήπειρο 2,4 εκατ. πρόσφυγες σε 22 χώρες εξαρτώνται από τη βοήθεια του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού για να μείνουν στη ζωή.

 

Πηγή: newsbeast.gr