Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Η λήψη αρκετών ωμέγα 3 μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και τα συνεπακόλουθα προβλήματά της.
Η Heart UK σημειώνει ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα ωμέγα 3 λιπαρά και τα λιπαρά ψάρια αναφορικά με τη συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς. Όπως αναφέρει τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι μια ομάδα ακόρεστων λιπαρών που ο ανθρώπινος οργανισμός τα χρειάζεται για να παραμείνει συνολικά υγιής. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 αποτελεί αρωγό στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.
Οι 3 διαφορετικοί τύποι ωμέγα 3
ALA (άλφα λινολενικό οξύ): Είναι απαραίτητο για την καλή υγεία, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να το δημιουργήσει από μόνο του. Επομένως, πρέπει να το λαμβάνουμε από τις τροφές που τρώμε. Βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ): Χρειαζόμαστε αυτούς τους τύπους ωμέγα 3 λιπαρών για μια υγιή καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα μας μπορεί να παράγει μερικά από αυτά τα λίπη από το ALA στα τρόφιμα, αλλά μόνο σε μικρή ποσότητα. Επομένως, είναι καλό να τρώμε τροφές που τις εμπεριέχουν.
Η Heart UK εξηγεί: «Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί είναι η καλύτερη πηγή EPA και DHA. Επίσης, τα λευκά ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν μερικά ωμέγα 3, αλλά σε μικρότερες ποσότητες».
Στη συνέχεια αναφέρει πως τα ωμέγα 3 λιπαρά EPA και DHA μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων από ασθένειες. Συγκεκριμένα μπορούν να συνεισφέρουν στην ελάττωση των τριγλυκεριδίων, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση του σταθερού ρυθμού της καρδιάς.
Η συμβολή των ωμέγα 3
Η Mayo Clinic λέει: «Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα προέρχονται από τα τρόφιμα και δεν μπορούν να κατασκευαστούν από το ίδιο το σώμα. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φαίνεται επίσης να υπάρχει μια ελαφρά βελτίωση στη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL, ή «καλή»), αν και παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής») χοληστερόλης».
Σημειώνει, επίσης: «Το ιχθυέλαιο φαίνεται να μην περιέχει σχεδόν καθόλου υδράργυρο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα είδη ψαριών. Αν και είναι γενικά ασφαλές, η λήψη υπερβολικής ποσότητας ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού».
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου
Όπως αναφέρει η Mayo Clinic όταν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου λαμβάνονται όπως συνιστάται θεωρούνται γενικά ασφαλή.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, όπως:
- Μια ήπια γεύση ψαριού στο στόμα
- Κακή αναπνοή
- Καούρα, ναυτία ή διάρροια
- Εξάνθημα
- Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και πιθανώς να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Πώς γίνεται η εξέταση για υψηλή χοληστερόλη
Μπορείτε να μάθετε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη μέσω μιας εξέτασης αίματος. Εάν είστε άνω των 40 ετών, μπορεί να κάνετε μια εξέταση κατά τη διάρκεια του ετήσιου τσεκ -απ σας που μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό προβλημάτων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Το British Heart Foundation λέει: «Αν η χοληστερόλη σας είναι πολύ υψηλή και αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν κρίνονται επαρκείς, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως οι στατίνες».
Τι είναι οι στατίνες
Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και την διακοπή της αθηρωμάτωσης στα αγγεία. Δρουν μπλοκάροντας τη δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για την παραγωγή χοληστερίνης.
Οι στατίνες παρεμποδίζουν το ένζυμο HMG-CoA ρεδουκτάση, που ελέγχει την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ επιβραδύνοντας τη διαδικασία παραγωγής χοληστερίνης. Επιπλέον τα ηπατικά ένζυμα μετά τη χρήση στατινών παράγουν μια πρωτεΐνη που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής υποδοχέων LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης). Οι εν λόγω υποδοχείς πηγαίνουν στις μεμβράνες των ηπατικών κυττάρων και δεσμεύουν, στη συνέχεια, τις διερχόμενες LDL και VLDL. Έτσι οι LDL και VLDL εισέρχονται στο ήπαρ και πέπτονται.
Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης αίματος, οι στατίνες μειώνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θρόμβωσης.
Υπάρχουν πολλοί τύποι στατινών όπως η ροσουβαστατίνη, η ατορβαστατίνη, η πιταβαστατίνη, η σιμβαστατίνη, η φλουβαστατίνη, η λοβαστατίνη, η πραβαστατίνη και μόνο ο θεράπων γιατρός σας είναι αυτός που θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη για σας.
Πηγή