«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο» διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι κινήσεις που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση για την ενεργειακή επάρκεια, μετά την απόφαση από τη Ρωσία για κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σιγουριά για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας» και πως «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Βασική παραδοχή της ανάλυσης των στοιχείων που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το περιθώριο που έχει η χώρα έως τις 20 Μαΐου για την δημιουργία αποθεμάτων και την εφαρμογή ενός αποδεκτού από τις Βρυξέλλες σχεδίου για τις πληρωμές προς την Μόσχα. Κι αυτό γιατί αυτές βάση του συμβολαίου με την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου.
Συνεχίζονται οι πληρωμές σε ευρώ, αλλά «δεν θα πάμε να αυτοκτονήσουμε…»
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πληρώσει σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Ρωσία, αρμόδια στελέχη δηλώνουν ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ όπως κάναμε μέχρι σήμερα, αλλά από εκεί και πέρα τα τεχνικά θέματα μπορούν να λυθούν όπως έχει γίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν θα πάμε να αυτοκτονήσουμε», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή τους, για να υπογραμμίσουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο. Άλλωστε, μέχρι το τέλος Μαΐου μια σειρά από άλλα κράτη μέλη θα κληθούν να καταβάλουν τις πληρωμές προς την Μόσχα και θα ακολουθηθεί κοινό μοντέλο ώστε να μην υπάρξει θέμα και με τις κοινοτικές αποφάσεις. «Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι προβλέπει το σχέδιο εφοδιαστικής επάρκειας
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» ήδη το σχέδιο για την εφοδιαστική επάρκεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο, όπως η διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με απόφαση του Κρεμλίνου. Ακόμα και αν ένα τέτοιο σενάριο δεν θεωρείται πιθανό αυτή την στιγμή.
Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση και μεγιστοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και την αύξηση της προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG). Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν τεθεί όλες σε λειτουργία και έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, αξιοποιώντας τα αποθέματα τους, ενώ είναι αυξημένη η παραγωγή των υδροηλεκτρικών.
Παράλληλα, οι τρεις μονάδες διπλού καυσίμου μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με ντίζελ. Αυτές οι κινήσεις επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει κάθε υστέρηση στην παροχή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα για ένα σημαντικό διάστημα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Πηγή