Γενική απεργία των εργαζομένων στην Σρι Λάνκα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και της κυβέρνησής του έχει παραλύσει τη δημόσια ζωή σε όλη τη χώρα.
Τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφορών έχουν ακινητοποιηθεί, οι εργαζόμενοι στα διοικητικά γραφεία και τα σχολεία δεν έχουν πάει στις δουλειές τους και ιδιωτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, έχουν κλείσει εν μέρει σε υποστήριξη της σημερινής γενικής απεργίας, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γενικές απεργίες που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι, με περισσότερα από 1.000 συνδικάτα να υποστηρίζουν τη δράση», σημείωσε παράλληλα ο συνδικαλιστής Ουασάνθα Σαμαρασίνγε.
Η γενική απεργία κηρύχθηκε την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται απέναντι από το προεδρικό γραφείο στο Κολόμπο για 20η συναπτή μέρα, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησής του.
Στο απροχώρητο η κατάσταση με την κυβέρνηση
Οι διαδηλωτές αξιώνουν επίσης την παραίτηση του αδελφού του προέδρου, του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν επίσης κατασκηνώσει έξω από την πρωθυπουργική κατοικία που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το προεδρικό γραφείο.
Διαδηλώσεις γίνονται εξάλλου σε τακτική βάση σε πόλεις σε όλη τη χώρα καθώς το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο Σατζίτ Πρεμαντάσα, πραγματοποιεί μια εξαήμερη πορεία που προγραμματίζεται να φτάσει στην πρωτεύουσα την Κυριακή για να συμπέσει με την Εργατική Πρωτομαγιά.
Ουρές για λίγα καύσιμα
Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα έχει καλέσει όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο να συνεδριάσουν αύριο, Παρασκευή, για να εξετάσουν την πιθανότητα σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τον αδελφό του στη θέση του πρωθυπουργού.
Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, με τις ελλείψεις σε αποθέματα δολαρίων για την εισαγωγή καυσίμων, φυσικού αερίου και φαρμάκων να έχουν οδηγήσει σε ανεπάρκεια βασικών προϊόντων και ο κόσμος να αναγκάζεται να περιμένει σε μεγάλες ουρές για την αγορά προμηθειών ενώ φώτα σβήνουν τις νύχτες στις μεγάλες πόλεις για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ινδία και την Κίνα.
Πηγή