Σήμερα εγκαινιάζεται ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.
Τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) θα γίνουν με την παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Τα εγκαίνια της συγκεκριμένης μονάδας LNG -στις τρέχουσες συνθήκες- με την Ε.Ε. να επιχειρεί την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, λαμβάνει εξαιρετικές διαστάσεις.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη (στις 19 Απριλίου) επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού ΥΦΑ (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.
Όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, «το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα στην τωρινή της μορφή, αλλά και στην αναβαθμισμένη της μορφή, παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούριες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή η οποία δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη».
Τι σημαίνει η δημιουργία του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB, θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και την Βόρεια Μακεδονία που αναμένεται να συμπράξει στο έργο όπως και την Σερβία.
Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.
Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια.
Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί την σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Πηγή