Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Πρώην υπάλληλος της Abercrombie & Fitch κατά της εταιρείας -Της είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο να κλείσει ένα κατάστημα από το να βάλει μπροστά έναν λιγότερο «ελκυστικό» εργαζόμενο

Κατά της Abercrombie & Fitch μίλησε ακόμα μία πρώην υπάλληλος της εταιρείας ένδυσης, καθώς μοιράστηκε στο TikTok ιστορίες από τότε που εργαζόταν εκεί.

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι μια φορά την τιμώρησαν επειδή μετακίνησε μια λιγότερο ελκυστική υπάλληλο στον όροφο των πωλήσεων.

Η Kirby Mansour (@kirbymansour) εργάστηκε σε κατάστημα Abercrombie & Fitch στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας από το 2011 έως το 2013, αρχικά ως μοντέλο και στη συνέχεια ως διευθύντρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν πρόσφατα παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch» στο Netflix, δήλωσε ότι οι πρακτικές διακρίσεων που περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ από άλλους πρώην εργαζόμενους ήταν αληθινές κρίνοντας από τη δική της εμπειρία και στην πραγματικότητα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Κάθε πράγμα σε αυτό το ντοκιμαντέρ δεν ήταν μόνο αληθινό, αλλά και άφησαν κάποια σημεία έξω», είπε. «Θα φρικάρατε αν ξέρατε τι σκ@τ@ μας ανάγκασαν να κάνουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Mansour συνέχισε να μοιράζεται λεπτομέρειες από τη θητεία της στην εταιρεία σε διάφορα βίντεο και κατηγόρησε συγκεκριμένα τις πρακτικές πρόσληψης της μάρκας.

«Το πιο τρελό πράγμα όταν ξεκίνησα να εργάζομαι εκεί ήταν η διαδικασία πρόσληψης και η πρόσληψη μόνο όμορφων ανθρώπων», είπε.

Αυτό συζητείται εκτενώς στο ντοκιμαντέρ, ενώ υπάρχουν παρόμοιοι ισχυρισμοί για την Abercrombie εδώ και χρόνια. Αμέτρητοι εργαζόμενοι έχουν περιγράψει λεπτομερώς ότι όσοι προσλαμβάνονταν έπρεπε να έχουν τη σωστή «εμφάνιση», η οποία συνήθως σήμαινε όχι μόνο ελκυστική αλλά και λευκή.

«Ο καθοριστικός παράγοντας είναι το αν θα εγκριθείς [από το αρχηγείο] ή όχι… [που σημαίνει] ότι είσαι αρκετά ελκυστικός για να είσαι στο μπροστινό δωμάτιο», δήλωσε η Mansour.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να λάβουν έγκριση από το κεντρικό γραφείο, οι εργαζόμενοι έβγαζαν φωτογραφίες τους ως μέρος της αίτησής τους – και αυτές οι φωτογραφίες στέλνονταν στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία.

«Η ποικιλομορφία; Δεν υπήρχε καμία», συνέχισε η Mansour. «Ήταν όλοι λευκοί άνθρωποι. Νομίζω ότι τους ένοιαζε τι χρώμα μαλλιά είχαμε – υπήρχε μια ξανθιά, μια μελαχρινή, μια κοκκινομάλλα. Αλλά ήταν όλοι λευκοί.

Θυμήθηκε μάλιστα ένα συγκεκριμένο περιστατικό που βρήκε «τόσο μπερδεμένο» κατά τη διάρκεια της θητείας της ως μάνατζερ.

Μια μέρα, η υπάλληλος του ορόφου της – ή το «μοντέλο» – τηλεφώνησε την τελευταία στιγμή, οπότε τα μόνα δύο άτομα που δούλευαν ήταν αυτή και ένας τύπος που δούλευε στο πίσω μέρος. Έτσι, ζήτησε από αυτόν τον τύπο να δουλέψει στον όροφο εκείνη την ημέρα για να καλύψει την υπάλληλο που έλειπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο περιφερειακός διευθυντής μου ήρθε μέσα… και είπε: “Γιατί ο Γκρεγκ είναι μπροστά;”. Κι εγώ είπα, “Τι εννοείς; Το μοντέλο μας τηλεφώνησε, οπότε έπρεπε να έχω κάποιον μπροστά”. Και μου είπε: “Θα προτιμούσα να μην ανοίξεις το μαγαζί παρά να έχω κάποιον από πίσω, που έπρεπε να είναι πίσω, μπροστά στο μαγαζί», είπε η Mansour.

Σημείωσε επίσης τον λόγο για τον οποίο οι υπάλληλοι που βρίσκονται μπροστά ονομάζονταν «μοντέλα» αντί για ταμίες, υπάλληλοι επί της υποδοχής ή πωλητές.

«Σε αποκαλούν μοντέλο για να μπορούν να ξεφύγουν με το να είναι εξαιρετικά συγκεκριμένοι για το πώς δείχνεις και πώς είσαι ντυμένος», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, είπε, κάθε υπάλληλος έπρεπε να τηρεί τον κώδικα ενδυμασίας, ο οποίος περιλάμβανε ρούχα από έναν οδηγό στυλ που άλλαζε κάθε σεζόν.

Τα πάντα έπρεπε να είναι από την Abercrombie ή τη Hollister και τα ρούχα έπρεπε να είναι συνδυασμένα όπως φαίνονται στον οδηγό – αυτό το τοπ με αυτό το κάτω μέρος, τα μανίκια τυλιγμένα ακριβώς έτσι.

«Κυριολεκτικά έκαναν βήμα προς βήμα οδηγίες για το πώς να γυρίσεις το πουκάμισό σου. Και δεν ήταν αστείο. Οι άνθρωποι το έπαιρναν τόσο σοβαρά», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα έμπαιναν σε μπελάδες αν δεν είχαν το σωστό στυλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μάικ Τζέφρις και όλη η ανώτερη διοίκηση, ήταν τόσο επικριτικοί και ιδιαίτεροι σε αυτά τα πράγματα»”, είπε.

Ο Mike Jeffries στο White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch
Ο Mike Jeffries στο White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch / Φωτογραφία: Netflix © 2022

Και ενώ τα είδη του οδηγού είχαν έκπτωση 50% για τους εργαζόμενους, τα ρούχα της μάρκας εξακολουθούσαν να είναι αρκετά ακριβά. Η Mansour αμφισβήτησε τη νομιμότητα της απαίτησης από τους υπαλλήλους να αγοράζουν τα ρούχα της εταιρείας – και στην πραγματικότητα, η A&F διευθέτησε μια ομαδική αγωγή από τους υπαλλήλους το 2003 σχετικά με το θέμα.

Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, αφού σχεδόν 11.000 πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η πολιτική της στολής παραβίαζε τους εργασιακούς κανονισμούς της Καλιφόρνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την «αστυνόμευση της ένδυσης», είπε η Mansour, τα καταστήματα διατηρούσαν μαντηλάκια μακιγιάζ και αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, επειδή τα κορίτσια μπορούσαν να φορούν μόνο ελάχιστο μακιγιάζ – και υποτίθεται ότι έπρεπε να φαίνονται σαν να «μόλις βγήκαν από την παραλία».

Κατάστημα ρούχων Abercrombie & Fitch στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
Κατάστημα ρούχων Abercrombie & Fitch στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Mansour θυμήθηκε έναν περιφερειακό διευθυντή που ήταν «τόσο θυμωμένος» με μια υπάλληλο που είχε ψεύτικα νύχια. Οι τρίχες στο πρόσωπο απαγορεύονταν επίσης για τα αγόρια, οπότε υπήρχαν και ξυραφάκια.

Η Mansour παραδέχτηκε ότι είναι σίγουρη ότι οι άνθρωποι «έχουν πραγματικά τραύματα» από την εργασία τους στα καταστήματα Abercrombie & Fitch και Hollister.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις από εργαζομένους της Abercrombie & Fitch

Το ντοκιμαντέρ του Netflix δείχνει ότι οι πολιτικές της εταιρείας άφησαν μόνιμο αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένους από τους πρώην υπαλλήλους της.

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι που μήνυσαν την A&F για διακρίσεις μοιράστηκαν λεπτομέρειες για τις εμπειρίες τους στην εταιρεία, της οποίας εκείνη την εποχή ηγούνταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μάικ Τζέφρις, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία το 1992 και τη μετέτρεψε σε πολιτιστικό φαινόμενο.

Ο Anthony Ocampo, η Carla Barrientos και η Jennifer Sheahan ήταν μεταξύ μιας ομάδας εννέα πρώην έγχρωμων υπαλλήλων που κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της Abercrombie & Fitch για διακρίσεις το 2003.

Η Carla Barrientos (αριστερά) και ο Anthony Ocampo (δεξιά)
Η Carla Barrientos (αριστερά) και ο Anthony Ocampo (δεξιά)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση Gonzalez κατά Abercrombie & Fitch Stores ισχυριζόταν ότι η Abercrombie «αρνήθηκε να προσλάβει κατάλληλους υποψήφιους από μειονότητες ως αντιπροσώπους μάρκας που εργάζονταν στον χώρο των πωλήσεων, ενώ παράλληλα αποθάρρυνε τις αιτήσεις από υποψήφιους από μειονότητες».

Η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά και η εταιρεία υποσχέθηκε να αλλάξει τη διαδικασία πρόσληψης.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ο Ocampo υποστήριξε ότι έμεινε «οργισμένος» από μια συζήτηση που είχε με τον διευθυντή του τοπικού του καταστήματος όταν προσπάθησε να επαναπροσληφθεί στις αρχές της δεκαετίας των 20 του χρόνων.

Πριν γίνουν σταρ, η Μαλίν Άκερμαν και ο Τζέιμι Ντόρναν (μπροστά) γυμνοί το 2003 για αφίσα της A&F
Πριν γίνουν σταρ, η Μαλίν Άκερμαν και ο Τζέιμι Ντόρναν (μπροστά) γυμνοί το 2003 για αφίσα της A&F. / Φωτογραφία: Abercrombie & Fitch

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε πως του είπαν ότι δεν μπορούσε να επαναπροσληφθεί επειδή «έχουμε ήδη δύο Φιλιππινέζους που εργάζονται σε αυτό το κατάστημα».

«Σε κανένα σημείο δεν είπα ότι είμαι Φιλιππινέζος, οπότε αυτό ήταν μια εικασία του ατόμου που εργαζόταν εκεί», είπε. Ο πρώην εργαζόμενος είπε ότι επρόκειτο για «ξεκάθαρο» ρατσισμό και ότι τον άφησε «σε μια οργή που δεν έφυγε ποτέ». Ο Ocampo δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν αυτό που τον παρακίνησε να συμμετάσχει στην αγωγή του 2003.

Η Jennifer Sheahan ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε επίσης από την Abercrombie & Fitch στην Costa Mesa της Καλιφόρνια, επειδή είναι Ασιάτισσα. Η Sheahan, η οποία ήταν φοιτήτρια εκείνη την εποχή, εξήγησε ότι έμαθε ότι έχασε τη δουλειά της όταν της έδωσαν μια κάρτα που έλεγε: «Αν δεν έχεις μισθό, έχεις απολυθεί».

Είπε ότι έχασε τη δουλειά της αφού ένα μέλος της εταιρικής ομάδας επισκέφθηκε το κατάστημά της και «παρατήρησε ένα σωρό Ασιάτες στο κατάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είπαν, “Λοιπόν, πρέπει να έχετε περισσότερο προσωπικό που να μοιάζει με αυτό” και έδειξαν μια αφίσα της Abercrombie, και ήταν ένα καυκάσιο μοντέλο», ισχυρίστηκε.

Η Sheahan δήλωσε ότι είχε μια πολύ θετική εμπειρία εργασίας για την Abercrombie μέχρι εκείνη τη στιγμή και το βρήκε «οδυνηρό» να την απολύσουν λόγω της εμφάνισής της.

Η Jennifer Sheahan
Η Jennifer Sheahan / Φωτογραφία: Netflix

Όμως, επειδή εκείνη την εποχή ήταν μόλις 21 ετών, η πρώην εργαζόμενη δεν ήξερε τι μπορούσε να κάνει για να δικαιωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, η Carla Barrientos, μια μαύρη γυναίκα, ισχυρίστηκε ότι την έβγαλαν από το πρόγραμμα του καταστήματός της, αφού ζήτησε να εργαστεί στο χώρο του καταστήματος όπου θα φαινόταν.

Ήταν κατανοητό εντός της εταιρείας ότι οι εργαζόμενοι στον όροφο έπρεπε όλοι να είναι εμφανίσιμοι και να σέβονται τις οδηγίες στυλ της Abercrombie & Fitch.

Μία από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ήταν ότι ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν ράστα ή να φορούν χρυσές αλυσίδες και θα έπρεπε να έχουν «κλασικά» «αμερικανικά» χαρακτηριστικά.

Η Barrientos εξήγησε ότι ζήτησε να τοποθετηθεί σε περισσότερες ημερήσιες βάρδιες, αλλά της είπαν ότι μπορούσε να εργαστεί μόνο σε νυχτερινές βάρδιες και σε βάρδιες καθαρισμού. Προσπάθησε να ανταλλάξει βάρδιες με μια συνάδελφό της, αλλά ο διευθυντής της αρνήθηκε να διευκολύνει το αίτημά της και τελικά την έβγαλαν εντελώς από το πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμάμαι ότι τον ρώτησα: “Δουλεύω ακόμα εδώ;”», αναφέρει η ίδια. «Μου είπε, “Όχι, δουλεύεις, απλά συνέχισε να μας τηλεφωνείς”. Ήξερα ότι είχα απολυθεί και έτσι απλά προχώρησα. Δεν υπήρξε παραίτηση ή δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο… είχε τελειώσει».


Πηγή