Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

COVID-19: Η εισαγωγή στις ΜΕΘ αυξάνει τον κίνδυνο μετατραυματικού στρες στα μέλη της οικογένειας

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι περιορισμοί κοινωνικών επισκέψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανώς να προκάλεσαν μια «δεύτερη κρίση δημόσιας υγείας».

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες δεν συμβαίνει μόνο σε βετεράνους πολέμου. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 25/4 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, οι οικογένειες των ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας που έχουν COVID-19 αντιμετωπίζουν παρόμοιες εμπειρίες απώλειας ελέγχου, άγχους, κατάθλιψης και PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες), σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «δεύτερη κρίση δημόσιας υγείας».

Πώς έγινε η έρευνα

Η ομάδα εξέτασε 330 άτομα τρεις μήνες μετά την εισαγωγή των μελών της οικογένειάς τους στη ΜΕΘ με COVID-19 κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας (Φεβρουάριος- Ιούλιος 2020). Οι περιορισμοί επισκέψεων στα νοσοκομεία εφαρμόστηκαν τότε για να αποτραπεί η εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού και μερικές φορές θανατηφόρου ιού.

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων απομονώθηκαν από την επίσκεψη του άρρωστου συγγενή τους σε ΜΕΘ υπέφεραν από διαταραχές που σχετίζονται με το στρες τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία του μέλους της οικογένειάς τους. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρει η μελέτη, όταν περίπου το 30% ανέφερε καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η δυσπιστία στα νοσοκομεία αυξήθηκε μεταξύ των μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό συνδέεται με αυστηρούς περιορισμούς επισκέψεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι περιορισμοί επίσκεψης μπορεί να συνέβαλαν ακούσια σε μια δευτεροβάθμια κρίση δημόσιας υγείας: μια επιδημία διαταραχών που σχετίζονται με το στρες μεταξύ των μελών της οικογένειας των ασθενών στις ΜΕΘ», δήλωσε ο Δρ. Timothy Amass, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιπτώσεις στους εφήβους

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει έντονα την ψυχική υγεία από την έναρξή της πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Μια προηγούμενη μελέτη, που διεξήχθη από τη Maccabi Health και το Ινστιτούτο KI, διαπίστωσε ότι μεταξύ των ισραηλινών εφήβων έχει υπάρξει μια αύξηση 55% στις διατροφικές διαταραχές, μια αύξηση 38% στις διαγνώσεις κατάθλιψης και μια αύξηση 33% στις διαταραχές άγχους από τότε που ξεκίνησε η COVID-19. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Ένωση Κοινωνικών Λειτουργών δείχνει παρόμοια τάση, προσθέτοντας ότι το 44% των κοινωνικών λειτουργών ανέφεραν αύξηση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς μεταξύ των εφήβων.

Πηγή: jpost.com


Πηγή