Εναλλακτική συνταγή για να παρασκευάσετε το γλυκό σας
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
– 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
– 6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
– 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
– 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
– 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
– 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
– 1 1/2 φλιτζάνι ροδάκινα κομμένα σε κύβους, πλυμένα και στραγγισμένα
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
– 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
– 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
– 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το αλάτι.
- Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
- Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά. Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται.
- Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα ροδάκινα μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα ροδάκινα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το στρώνουμε καλά στο ταψί.
- Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
- Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα.
- Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας.
- Ψήνουμε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.