Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Γιατί το παιχνίδι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού

Το παιχνίδι βοηθάει το μωρό να μάθει και να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. «Παρέχει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτυχθεί εξασκώντας νέες δεξιότητες. Είναι επίσης ένας πολύ ξεχωριστός τρόπος να δεθούν οι γονείς με το νέο μέλος της οικογένειας και να περάσουν χρόνο μαζί» αναφέρει η παιδαγωγός Caron Irwin.

Τα παιχνίδια και τα βιβλία που καλλιεργούν τις δεξιότητες του παιδιού είναι αποτελούν ουσιαστικό μέρος στον κόσμο του μωρού και του νηπίου. Αναζητήστε λοιπόν ευκαιρίες να ενισχύσετε την περιέργεια του παιδιού, την ανάγκη του για εξερεύνηση, την κίνηση και την ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων.

Γλωσσική ανάπτυξη

Κάθε φορά που μιλάτε στο μωρό σας, βάζετε και από ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Είναι απλό. Διαβάστε βιβλία, μετρήστε αντικείμενα, δείξτε του και μιλήστε του για τα χρώματα, περιγράψτε του τι κάνετε. Στα παιδιά νηπιακής ηλικίας κάντε πολλές ερωτήσεις, ακούστε με προσοχή τι προσπαθούν να σας πουν και επιλέξτε βιβλία που περιέχουν την επανάληψη. Ιδανικά παιχνίδια για την ηλικία αυτή είναι τα οχήματα, τα τουβλάκια και παιχνίδια που σχετίζονται με φαγητό.

Ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

Το παιχνίδι από τη βρεφική ακόμα ηλικία παρακινεί το παιδί να εξερευνήσει και να ανακαλύψει πράγματα, να καλλιεργήσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και να δουλέψει την ικανότητά του να διαχειρίζεται συναισθήματα. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις πρωτοβουλίες του μωρού στο θέμα του παιχνιδιού. Για παράδειγμα εάν διαλέξει και πάρει ένα παιχνίδι στα χέρια του, πείτε μία ιστορία για αυτό το παιχνίδι ή πείτε του χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, το πώς το λένε κτλ.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Colin Maynard

Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Μικρά παιχνίδια και αντικείμενα είναι ιδανικά για να αναπτύξει το μωρό τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και να δυναμώσει τους μυς των χεριών του. Μέχρι την ηλικία των 8 και 12 ετών, το παιδί θα είναι σε θέση να πιάνει αντικείμενα στα χέρια του και να τα πετάει, να κρατάει δύο παιχνίδια μαζί και να βάζει αντικείμενα σε κουτιά. Στην ηλικία των 12 με 18 μηνών του φαίνεται πολύ ενδιαφέρον να επεξεργάζεται και να σκίζει χαρτιά και να βάζει τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης, στο στάδιο αυτό ξεκινάει να δείχνει με το δάχτυλό του εικόνες σε βιβλία.

Ανάπτυξη σκέψης και λογικής

Είναι γνωστές και ως γνωστικές δεξιότητες και σχετίζονται με τον τρόπο που τα παιδί σκέφτεται, λύνει προβλήματα, καλλιεργεί τη μνήμη του και χρησιμοποιεί την φαντασία του. Το διάβασμα, τα μουσικά παιχνίδια ακόμα και ο χορός ενισχύει τις δεξιότητες αυτές του παιδιού. Προσφέρετε στο παιδί μία ποικιλία παιχνιδιών με διαφορετικές υφές, σχήματα, ήχους και χρώματα.

Με πληροφορίες από todaysparent.com


Πηγή