Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Γιατί δεν μπορούν κάποιοι να ρευτούν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η αδυναμία ενός ανθρώπου να ρευτεί μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι σημαντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά. Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η θεραπεία;

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ρευτούν και μετά από κάθε γεύμα, θα βιώσουν πόνο στο στήθος και την κοιλιά. Μια καινοτόμος θεραπεία για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος είναι η θεραπεία με botox η οποία υπόσχεται μεγάλη ανακούφιση στον πάσχοντα προσφέροντάς του μηδαμινές ενοχλήσεις και ποιότητα ζωής.

Η Δρ. Yael Shapira Glitz, σε ασθενείς με αντίστοιχο πρόβλημα προβαίνει πρώτα σε μια γαστροσκόπηση προκειμένου να αποκλείσει προβλήματα όπως κήλη ή παλινδρόμηση. Αν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα κατά της καούρας δεν αποδώσει τότε προτείνει μια καινοτόμα θεραπεία με Botox.

Πώς λειτουργεί ο οισοφάγος

«Στη διαδικασία της κατάποσης καταπίνουμε αέρα, τον οποίο στη συνέχεια απελευθερώνουμε μέσω του ρεψίματος. Εάν συσσωρεύεται πολύς αέρας, τότε τα τοιχώματα του στομάχου είναι τεντωμένα και αυτό προκαλεί δυσφορία, κοιλιακό φούσκωμα, πόνο και υπερβολικό αέρια», εξήγησε η Glitz.

Ο οισοφάγος είναι ένας μυομεμβρανώδης σωλήνας που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Έχει μήκος 25 με 30 εκατοστόμετρα και πλάτος 2,5 ενώ αποτελεί συνέχεια του φάρυγγα. Επικοινωνεί με το στομάχι μέσω της καρδιοοισοφαγικής βαλβίδας. Η συστολή των επιμήκων μυϊκών ινών προκαλεί την προσέγγιση των μυϊκών δακτυλίων του οισοφάγου μεταξύ τους, που συσφιγγόμενοι σπρώχνουν προς τα κάτω τις τροφές.

Ο αυχενικός οισοφάγος βρίσκεται στη μέση γραμμή όπισθεν της τραχείας ενώ ο θωρακικός οισοφάγος εισέρχεται στο οπίσθιο μεσοθωράκιο, περνά πίσω από το αορτικό τόξο και τα μεγάλα αγγεία και στρέφεται στην αριστερή μεριά της τραχείας, πίσω από τον αριστερό κύριο βρόγχο. Τέλος ο κοιλιακός οισοφάγος εκτείνεται από το οισοφαγικό τμήμα μέχρι την συμβολή του οισοφάγου με τον στόμαχο και έχει μήκος περίπου 1-2 εκατοστά.

Ο οισοφάγος μπορεί να επηρεαστεί από γαστρική παλινδρόμηση, καρκίνο και κιρσούς που μπορούν να αιμορραγούν έντονα.

Επιτυχία μετά τη θεραπεία Botox

Η Glitz δήλωσε ότι το Botox είναι μια προσωρινή θεραπεία. Η ενίσχυση της τοξίνης της αλλαντίασης (botox) γίνεται κατά τη γαστροσκόπηση. Η τοξίνη αυτή που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum προκαλεί χαλάρωση του σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της δυσφαγίας και των προβλημάτων που προκαλούνται από την έλλειψη ρεψίματος. Αυτή η θεραπεία είναι ιδανική για ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει περισσότερο επεμβατικές πράξεις. Ωστόσο αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται άλλη ένεση και οι ασθενείς αισθάνονται τεράστια ανακούφιση.


Πηγή