Όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες κι όχι μόνο εποχικές.
Οι πιο συνηθισμένες είναι οι τροφικές, οι αναπνευστικές και οι δερματικές. Tα παιδιά ( όπως και οι ενήλικες ) δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στις αλλεργίες. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς η αντίδραση του οργανισμού ακόμα και στην ίδια ουσία που στο παρελθόν αντέδρασε με ήπιο τρόπο, να είναι απρόβλεπτη και να προκληθεί αλλεργικό σοκ ή δύσπνοια.
Σημάδια αλλεργιών στα παιδιά
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά τα πιο κοινά σημεία είναι το δέρμα, τα μάτια, το στομάχι, η μύτη, τα ιγμόρεια, ο λαιμός, η γλώσσα και οι πνεύμονες. Σε τα μέρη του σώματος βρίσκονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κύρια δουλειά τους είναι να αποκρούουν ιούς και βακτήρια που εισπνέονται ή έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά με τις αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως από πολλές άσχετες αιτίες», λέει ο David Stukus , MD, καθηγητής κλινικής παιδιατρικής στο τμήμα αλλεργίας και ανοσολογίας στο Nationwide Children’s Hospital. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μη γίνεται αυτοδιάγνωση των αλλεργιών αλλά αξιολόγηση καθώς η αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με την αιτία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι σε ένα αλλεργιογόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν ένα ή δύο συμπτώματα ενώ άλλα περισσότερα. Ομοίως, μερικά παιδιά θα έχουν μια ήπια αλλεργική αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο και άλλα εντονότερη.
Πιθανά σημάδια αλλεργιών
- Βουλωμένη μύτη
- Φτάρνισμα
- Κνησμός
- Καταρροή
- Κνησμός στα αυτιά, το στόμα, το δέρμα ή τη μύτη
- Κόκκινα, υγρά μάτια
- Κόκκινο, ξηρό δέρμα
- Εξάνθημα
- Βήχας
- Συριγμός
- Στομαχόπονος
- Εμετός
- Διάρροια
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πρήξιμο των χειλιών και/ή της γλώσσας
Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αναφυλαξία, αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα χείλη και τη γλώσσα, δύσπνοια, έμετο, διάρροια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιποθυμία.
Πότε το παιδί πρέπει να κάνει τεστ αλλεργίας
Το παιδί σας μπορεί να ελεγχθεί για αλλεργίες σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τεστ αλλεργίας δεν προορίζονται να είναι τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό που υποδηλώνει την παρουσία αλλεργίας.
«Δυστυχώς, τα τεστ αλλεργίας δεν είναι καλά προληπτικά εργαλεία», εξηγεί ο Δρ Stukus και προσθέτει: «Τα αλλεργικά τεστ χρησιμοποιούνται καλύτερα όταν το κλινικό ιστορικό υποδηλώνει την παρουσία αλλεργίας».
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει αλλεργίες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνετε.
Μόλις διαγνωστεί σε τι είναι αλλεργικό το παιδί σας, μπορεί να υποβάλλεται σε τεστ αλλεργίας κάθε ένα έως δύο χρόνια, ανάλογα με το θεραπευτικό σχέδιο που ακολουθεί.
«Η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι έλεγχος σε ένα παιδί για αλλεργίες θα πρέπει να βασίζεται στα συμπτώματά του», λέει η Jaclyn Bjelac , MD, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για τις Τροφικές Αλλεργίες στο Κέντρο Παιδιατρικής Αλλεργίας και Ανοσολογίας στο Κλίβελαντ.
«Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι ανεπαίσθητες. Υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη αντίδραση σε ένα τρόφιμο – και μερικές φορές σε περισσότερα από ένα τρόφιμα. Οι δοκιμές είναι χρήσιμες για την επιβεβαίωση μιας ύποπτης αλλεργίας», τονίζει.
Ο Δρ. Bjelac επισημαίνει ότι τα τεστ αλλεργίας είναι αξιόπιστα όταν υπάρχει ιστορικό συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι πολύ ακριβή όταν τα χρησιμοποιείτε ως εργαλείο διαλογής. «Όταν χρησιμοποιείτε το τεστ αλλεργίας ως εργαλείο ανίχνευσης, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να φέρουν ψευδή επισήμανση με τροφική αλλεργία», τονίζει.
Πηγή: verywellfamily.com
Πηγή