Πέμπτη , 14 Νοέμβριος 2024

Το μωρό κλαίει: Τύποι κλάματος, αιτίες και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το θέαμα ενός μωρού που κλαίει μπορεί σίγουρα να ανησυχήσει τους γονείς. Παρόλα αυτά, είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά να κλαίνε συνολικά τρεις ώρες την ημέρα.

Το κλάμα εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά συναισθήματα του μωρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλάμα τους μπορεί να είναι μόνο ο τρόπος, για να σας πουν ότι χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Καθώς περνάει ο καιρός, μπορεί να ξεχωρίζετε διάφορα είδη κλάματος και να μάθετε τρόπους να τα διαχειρίζεστε αποτελεσματικά.

Διαβάσε παρακάτω για να μάθεις γιατί κλαίνε τα μωρά, και πώς να καταλάβεις τι σημαίνει το κλάμα τους, και τι μπορείς να κάνεις.

Γιατί κλαίνε τα μωρά;

Όλα τα μωρά κλαίνε και το κάνουν για να επικοινωνήσουν με τους φροντιστές τους. Δεδομένου ότι τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, το κλάμα λειτουργεί ως ένας έμφυτος φυσικός τρόπος για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, που συχνά σχετίζονται με τις βασικές τους ανάγκες.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα μωρά κλαίνε.

  • Πείνα
  • Υπνηλία
  • Το υπερβολικό τάισμα
  • Άβολα ρούχα ή ατμόσφαιρα
  • Λερωμένη πάνα
  • Πόνος ή δυσφορία
  • Κολικός
  • Θέλουν προσοχή και αγκαλιά

Photo by Ginny Rose Stewart on Unsplash

Ποια είναι τα είδη κλάματος;

Πεινασμένο κλάμα

Τα νεογέννητα μωρά συχνά τρώνε περίπου οκτώ έως 12 φορές την ημέρα. Έτσι, μπορεί να εκφράσουν την πείνα τους κλαίγοντας. Αυτά τα κλάματα σταματούν μόλις ξεκινήσετε το τάισμα, με το μωρό να ηρεμεί αμέσως. Μόλις τελειώσετε το τάισμα, το μωρό είναι ήρεμο και χορτασμένο. Τα κλάματα ενός μωρού λόγω της πείνας μπορεί συχνά να μετατραπούν σε δυνατό κλάμα, αν δεν τα ταΐσετε άμεσα.

Νυσταγμένο κλάμα

Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 έως 18 ώρες από τις 24 ώρες της ημέρας. Ένα μωρό μπορεί να κουραστεί γρήγορα και, αν δεν κοιμηθεί, είναι σίγουρο ότι θα κλάψει.

Νιώθει άβολα

Μπορεί να οφείλεται σε λερωμένες πάνες ή σε δυσμενή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορεί να ξεχωρίσετε αυτό το κλάμα επειδή μπορεί να συμβεί εκτός του συνηθισμένου χρόνου ύπνου ή σίτισης του μωρού. Μπορείτε να ελέγξετε τις πάνες του μωρού ή τη θερμοκρασία του δωματίου του. Η αλλαγή ρούχου σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μωρό, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός.

Τι να κάνεις αν το μωρό σου δεν σταματάει να κλαίει

Αν έχεις αποκλείσει τυχόν καταστάσεις που απαιτούν την συμβουλή ειδικού ή παιδιάτρου, τότε μπορείς πάντα να δοκιμάσεις τα παρακάτω για να ηρεμήσεις ένα μωρό που κλαίει.

  • Κράτησε το μωρό στην αγκαλιά από την αριστερή του πλευρά για να βοηθήσεις την πέψη. Τρίψε απαλά την πλάτη του. Εάν το μωρό κοιμηθεί, θυμήσου να το τοποθετείς στο λίκνο ή την κούνια του πάντα ανάσκελα.
  • Οι λευκοί ήχοι λειτουργούν ηρεμιστικά για κάποια μωρά. Πρόκειται για ήχους που υπενθυμίζουν στα μωρά ότι βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Εκτός από λίστες με λευκούς ήχους που θα βρεις στο διαδίκτυο, λευκοί ήχοι θεωρούνται και το πιστολάκι των μαλλιών αλλά κι ο απορροφητήρας.
  • Τραγούδα. Το μωρό σου αδιαφορεί για το αν τραγουδάς σωστά ή όχι. Και όσο παράξενο κι αν ακούγεται ένα τραγούδι μπορεί να σταματήσει το κλάμα σε δευτερόλεπτα.
  • Το μπάνιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας τυπικής ρουτίνας ενός μωρού γιατί το χαλαρώνει και το προετοιμάζει για ύπνο. Αν ωστόσο το μωρό σου είναι πιο ανήσυχο απ’ότι συνήθως μπορείς να δοκιμάσεις ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο ακόμα και αν δεν είναι η συνηθισμένη ώρα για ύπνο.
  • Το μασάζ του μωρού μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό τελετουργικό και για τους δύο σας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσει από το κλάμα κι εκείνο αλλά και εσύ. Να θυμάσαι όμως πως πολλά μωρά δεν αγαπούν το μασάζ, οπότε έχε στο νου σου να παρατηρείς τις αντιδράσεις του.

Με πληροφορίες από www.momjunction.com


Πηγή