Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Πόνος στη μήτρα στην πρώιμη εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και τι να κάνετε

O πόνος στη μήτρα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες φαινόμενο και αποτελεί ένδειξη της προετοιμασίας του σώματος για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο πόνος προκαλείται από ποικίλους λόγους όπως τη διόγκωση της μήτρας και τις ορμονικές αλλαγές.

Πότε ξεκινάει ο πόνος στη μήτρα στην εγκυμοσύνη;

Είναι πιθανό να νιώσετε έντονο πόνο στη μήτρα στις πρώτες 12 εβδομάδες και είναι ένας πόνος που μοιάζει αρκετά με τον πόνο περιόδου.

Τι προκαλεί τον πόνο περιόδου στην εγκυμοσύνη;

Οι πιο κοινοί λόγοι είναι:

Διόγκωση της μήτρας

Στην 12η εβδομάδα κύησης είναι πιθανό να νιώσετε έναν οξύ πόνο στη μήτρα καθώς η μήτρα διογκώνεται και έχει το μέγεθος ενός grapefruit. Η διόγκωση της μήτρας είναι πιθανό να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κράμπες όμοιες με αυτές της περιόδου ή και σπασμούς. Σε περιπτώσεις δίδυμης κύησης, οι πόνοι αυτοί ενδέχεται να  ξεκινήσουν νωρίτερα  ακόμα και πριν τις 12 εβδομάδες.

Δυσκοιλιότητα και αέρια

Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη. Η κινητικότητα του εντέρου επίσης μειώνεται κατά 30% και η όλη διαδικασία της πέψης γίνεται πιο αργά.

Πόνος στην πυελική περιοχή

Η πυελική περιοχή αποτελείται από μύες, συνδετικούς ιστούς και συνδέσμους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και το κόλπο. Ο πόνος στην περιοχή αυτή υποδηλώνει πόνο στο πυελικό έδαφος και μπορεί να παρερμηνευτεί ως πόνος στη μήτρα λόγω της διόγκωσης της ή λόγω της αυξημένης παραγωγής της ορμόνης ριλαξίνης.

Πότε να ανησυχήσετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στη μήτρα το πρώτο τρίμηνο δεν είναι ανησυχητικός. Ωστόσο, σε συνδυασμό με ορισμένα ακόμα συμπτώματα ίσως να αποτελεί ένδειξη κάποιας επιπλοκής.

Αποβολή

Σε κάθε εγκυμοσύνη υπάρχει ένα ποσοστό αποβολής η οποία συνήθως συμβαίνει πριν την 20η εβδομάδα κύησης. Εάν νιώσετε ότι ο πόνος είναι έντονος, δεν φεύγει και συνοδεύεται από αιμορραγία ή έντονο πόνο χαμηλά στη μέση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εκτοπική εγκυμοσύνη

Όταν το γονιμοποιημένο ωράριο δεν καταφέρνει να εμφυτευτεί στη μήτρα έχουμε τη λεγόμενη εκτοπική κύης. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε σε αυτήν την περίπτωση είναι η ζαλάδα, η αιμορραγία, ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά είτε από αριστερά, είτε από δεξιά, η δυσκοιλιότητα και η δυσκολία ενούρησης.

egkymosyni ponos stin mitra 2

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Δοκιμάστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο, κάνοντας τα εξής:
  • Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού μέσα στη μέρα και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Δοκιμάστε να αλλάξετε στάση ύπνου και βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας όταν κοιμάστε στο πλάι.
  • Εντάξτε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή
  • Κολλήστε τα γόνατα στο στήθος για να διώξετε την ένταση από την μήτρα

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος ανησυχίας.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή