Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025
Πώς να αντιμετωπίσετε τους πυρετικούς σπασμούς στα μωρά

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πυρετικούς σπασμούς στα μωρά

Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ιδέα πώς να αντιμετωπίσουν μια επιληπτική κρίση στα μωρά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

Ειδικότερα σχεδόν το 2/3 (66%) από τους 2000 ερωτηθέντες δήλωσε ότι δεν έχει μάθει ποτέ να αναγνωρίζει ή να αντιμετωπίζει το πιο κοινό σύμπτωμα της επιληπτικής κρίσης σε μικρά παιδιά που είναι οι σπασμοί.

Παρά το γεγονός ότι 1 στα 20 παιδιά έχει πυρετικούς σπασμούς, το 65% των γονέων δεν ξέρει τι να κάνει!

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε παιδάκια ηλικίας 6 μηνών με πέντε χρονών, κατά την διάρκεια του πυρετού. Συμβαίνουν συνήθως την πρώτη μέρα του πυρετού και διαρκούν για 5 – 10 λεπτά. Περιγράφονται ως μια κατάσταση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια και ταυτόχρονα χάνει την επαφή του με το περιβάλλον. Συμβαίνει σχετικά συχνά και τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικό.

Η Joe Mulligan, επικεφαλής του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, συμβουλεύει «Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις είναι μια κοινή κατάσταση σε μωρά και μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα φαίνονται τρομακτικά αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι γονείς αισθάνονται σίγουροι, ενημερώνονται και μπορούν να αναλάβουν δράση αμέσως.»

Η μαμά Joanne Riley έχει παρατηρήσει πυρετικούς σπασμούς στον δίχρονο υιό της χαρακτηρίζοντας το «τραυματική εμπειρία.» Λέει χαρακτηριστικά: «Ξαφνικά παρατήρησα ότι το μωρό ήταν δύσκαμπτο και κουνούσε αργά αργά τα χεράκια του ενώ τα χείλη του έγιναν μπλε. Με έπιασε πανικός! Σκεφτόμουν ότι το μωρό μου πεθαίνει!»

«Κάλεσα το ασθενοφόρο και έτρεξα δίπλα στην γειτόνισσα που είναι νοσοκόμα. Ευτυχώς το ασθενοφόρο έφτασε πολύ γρήγορα και τον πήγαμε γρήγορα στο νοσοκομείο.» περιγράφει.

«Έμεινα έκπληκτη όταν οι γιατροί μου είπαν πώς οι πυρετικοί σπασμοί είναι κάτι συνηθισμένο στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Φρόντισα να μάθω πώς να παρέχω τις πρώτες βοήθειες, ώστε σε περίπτωση που ξανασυμβεί να ξέρω πώς να βοηθήσω το παιδί μου και συμβουλεύω όλους τους γονείς να κάνουν το ίδιο.», καταλήγει η ίδια.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τους πυρετικούς σπασμούς

Ο Ερυθρός Σταυρός, συμβουλεύει:

  • Πρώτα απ’ όλα προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
  • Το παιδί το πιθανότερο είναι κόκκινο, ζεστό στην αφή και ιδρωμένο. Τα ματάκια του μπορεί να γυρίσουν προς τα πάνω και κρατάει την αναπνοή του. Βάλτε το στα πλάγια, έτσι ώστε αν κάνει εμετό να μην πνιγεί.
  • Προστατέψτε το μωρό ή το παιδί από τον τραυματισμό. Μην το τραντάζετε.
  • Αφαιρέστε αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το μωρό και χρησιμοποιήστε μια κουβέρτα ή τα ρούχα του για να προστατεύσετε το κεφάλι του από τον τραυματισμό.
  • Αφαιρέστε τα ρούχα του για να μειώσετε την θερμοκρασία του σώματός του.
  • Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται όταν η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη οπότε είναι σημαντικό να πέσει. Εάν το δωμάτιο είναι ζεστό, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια ροή φρέσκου αέρα (π.χ. ανοίξτε ένα παράθυρο).
  • Όταν η κρίση περάσει βοηθήστε το μωρό ή το παιδί να ξεκουραστεί με το κεφάλι να γέρνει προς τα πίσω.
  • Ζητήστε ιατρική συμβουλή. Σπάνια πάντως χορηγείται φάρμακο και συνήθως σταματούν από μόνα τους πριν από την ηλικία των πέντε ετών.

 

Πηγή: huffingtonpost