Θετικό πρόσημο βάζουν στο Παρίσι για την εξάμηνη θητεία της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γαλλική διπλωματία εκτιμά πως παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, άλλαξε τα δεδομένα, η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση ενωμένη, υιοθετώντας έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και συνειδητοποιώντας την επιτακτική πλέον ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πρωτίστως της άμυνας. Για τα παραπάνω, οι Γάλλοι επιχειρούν να πιστώσουν μέρος αυτή της επιτυχίας και στην προεδρία της χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ και τον σημαίνοντα ρόλο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην ευρωπαϊκή αντίδραση.
Νίκη
στην στρατιωτική αναβάθμιση της ΕΕ
Η γαλλική πλευρά υπογραμμίζει επίσης ότι για πρώτη φορά έγινε αποδεκτή η δημιουργία μίας ευρωπαΐκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου προσανατολισμένου στην ενίσχυση κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών στην Ευρώπη, μια προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας.
Βήματα στο μεταναστευτικό
Ένας άλλος τομέας της ευρωπαΐκής πολιτικής στον οποίο σημειώθηκε πρόοδος, έστω και κάτω από το βάρος της ουκρανικής τραγωδίας, είναι, σύμφωνα με την γαλλική διπλωματία, το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών και γενικότερα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Η προσφυγική κρίση που δημιουργήθηκε, συνεπεία του ουκρανικού, οδήγησε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο να συνειδητοποιήσουν πως κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να διαχειριστεί τόσο μεγάλου μεγέθους προβλήματα, γεγονός που κατά τη γαλλική διπλωματία, επέτρεψε μεταξύ άλλων και την δημιουργία, στις 10 Ιουνίου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού εθελουσίας αλληλεγγύης.
Βήματα πίσω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που ήταν και η αντιμετώπισή της μια από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, η εντύπωση που επικρατεί στο Παρίσι, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα ενόψει της διαφαινόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω με την προσφυγή στον άνθρακα.
Την προεδρία από αύριο αναλαμβάνει η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία θα κληθεί να συνεχίσει το γαλλικό έργο στην ΕΕ, να αναδείξει και να υπηρετήσει και τους δικούς της ξεχωριστούς στόχους για την Ευρώπη.
Πηγή