Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πού οφείλεται; Υπάρχει θεραπεία;

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πού οφείλεται; Υπάρχει θεραπεία;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άντρες κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, αποτελεί μια από τις παθήσεις με την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση, σπάνια όμως μιλούν για αυτήν και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν θεραπεία.

Μελέτες έδειξαν ότι μόλις το 9% των αντρών με πρόβλημα έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτήν την μικρή ομάδα, το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για άλλο ιατρικό πρόβλημα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των αντρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό, το 52.2% δήλωσε ότι δεν είχαν καν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρόωρης εκσπερμάτισης:
-Το σύντομο χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κολπική διείσδυση και στην εκσπερμάτιση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης των προκαταρκτικών. Περίπου 49% των αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση αναφέρουν ότι φτάνουν στην εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση, τουλάχιστον περιστασιακά.
-Η απουσία αντίληψης ελέγχου της εκσπερμάτισης.
-Αρνητικά συναισθήματα, όπως εκνευρισμός, ανησυχία ή αποφυγή εγγύτητας με τη σύντροφο.

Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης:

Η πρωτοπαθής (αναφερόμενη και ως “διά βίου”), η οποία προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Η δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως “επίκτητη”), εμφανίζεται σταδιακά, ή ξαφνικά ενώ σε προγενέστερο στάδιο η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική. Περίπου το 50% των ανδρών που εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης δήλωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή.

Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλείται από ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες. Οι βασικές σωματικές αιτίες που συνδέονται με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είναι οι παθήσεις του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία, ο υπερθυρεοειδισμός ή ακόμη και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Από την άλλη οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι το στρες και το άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή

Αίτια

Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Στους άντρες που πάσχουν από πρόωρη, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης.

Όταν ένας άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, η σύντροφός του βιώνει μεγαλύτερα σεξουαλικά προβλήματα. Όλες οι φάσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας (π.χ. σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, οργασμός) πλήττονται σημαντικά, και, ως εκ τούτου, υπάρχει λιγότερη ικανοποίηση, με επακόλουθο τον έντονο εκνευρισμό και περισσότερες διαπροσωπικές δυσκολίες.

Υπάρχει θεραπεία;

Οι περισσότεροι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση χρησιμοποιούν τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία, ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική πράξη, η αποφυγή σεξουαλικών σκέψεων και ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της επαφής, προκειμένου να διασπάσουν την προσοχή τους με κάτι μη σεξουαλικό και να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η επίσκεψη στον ειδικό ουρολόγο θεωρείται αναγκαία, καθώς σήμερα υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ακόμα και στην περίπτωση της χρόνιας πρόωρης εκσπερμάτισης οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν διάφορες επιλογές στους ασθενείς τους.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr