Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Τι είναι η έκτοπη κύηση; Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και οι τρόποι αποτροπής της

Οι εξωμήτριες κυήσεις είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές που σχεδόν πάντα καταλήγουν στο θάνατο του εμβρύου.

Η έκτοπη κύηση είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί έντονο πόνο, σχεδόν πάντα καταλήγει στο θάνατο ενός εμβρύου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να σκοτώσει και τη μητέρα.

Οι έκτοπες εγκυμοσύνες παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον Άραβα χειρουργό Al-Zahrawi τον 11ο αιώνα.

Τι είναι η έκτοπη κύηση;

Ουσιαστικά, μια έκτοπη εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από την κύρια κοιλότητα της μήτρας.

Αυτό συμβαίνει συνήθως στη σάλπιγγα – αν και αυτός ο τύπος έκτοπης εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως σαλπιγγική κύηση – αλλά μπορεί να συμβεί και αλλού, όπως στην κοιλιακή κοιλότητα, στον τράχηλο ή ακόμα και στις ωοθήκες.

Ποια είναι τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της έκτοπης εγκυμοσύνης;

Στην αρχή, μπορεί να μην είναι εμφανής καθώς όλα τα φυσιολογικά σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης θα υπάρχουν. Θα χάσετε την περίοδό σας, θα αισθανθείτε ναυτία και το τεστ εγκυμοσύνης θα βγει θετικό.

Αλλά όταν αρχίσετε να αισθάνεστε πυελικό πόνο και κάποια ελαφριά κολπική αιμορραγία, αυτό τις περισσότερες φορές είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελίσσονται φυσιολογικά.

Ο πόνος στους ώμους και η κινητικότητα του εντέρου είναι επίσης σημάδια διαρροής αίματος από τη σάλπιγγα, αλλά συνολικά, τα περισσότερα πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα νεύρα που εμπλέκονται και το πού συλλέγεται αίμα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης πόνο και δυσφορία κατά την ούρηση.

Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν οξύ, ξαφνικό και έντονο κοιλιακό άλγος, λιποθυμία και ακραία ζάλη καθώς και πολύ χλωμή όψη. Αυτά δεν είναι μόνο σημάδια έκτοπης εγκυμοσύνης αλλά και σημάδι ότι έχει προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση καθώς η αιμορραγία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί ένα μωρό να επιβιώσει από μια έκτοπη κύηση;

Η απάντηση «όχι». Οι έκτοπες εγκυμοσύνες δεν είναι βιώσιμες, κατ ‘αρχήν, καθώς το έμβρυο δεν είναι σωστά συνδεδεμένο με τα τοιχώματα της μήτρας.

Το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει να μεγαλώνει αλλά δεν θα επιβιώσει, ενώ η συνεχιζόμενη ανάπτυξή του εξακολουθεί να είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρας.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι είναι ακόμα τεχνικά δυνατό να επιβιώσουμε από μια έκτοπη κύηση, με ένα καταγεγραμμένο περιστατικό να έχει συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1999.

Όπως ανέφερε ο The Guardian εκείνη την εποχή, η 32χρονη Τζέιν Ίνγκραμ ήταν έγκυος σε τρίδυμα, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Αλλά ενώ τα κορίτσια αναπτύχθηκαν μέσα στη μήτρα, το έμβρυο του αγοριού παγιδεύτηκε μέσα στη σάλπιγγα. Παρ ‘όλα αυτά, το έμβρυο ήταν σε θέση να επιβιώσει με την προσκόλληση έξω από τη μήτρα και να συνδεθεί με την παροχή αίματος.

Υπήρχε ακόμα κίνδυνος, όμως, καθώς ενώ το μωρό ήταν ζωντανό σε αυτή την κατάσταση, έπρεπε να αφαιρεθεί με καισαρική τομή στις 29 εβδομάδες, επειδή το έμβρυο θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη ανά πάσα στιγμή.

Αλλά αυτή είναι η εξαίρεση, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό φυσικά είναι απίθανες.

Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος για τους γιατρούς να παρέμβουν και να σώσουν ένα έκτοπο έμβρυο, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ουσιαστικά την τοποθέτηση του εμβρύου μέσα στη μήτρα και αυτό δεν είναι φυσικά δυνατό δεδομένης της τρέχουσας τεχνολογίας που υπάρχει αυτήν την στιγμή.

Είναι μια έκτοπη κύηση αποβολή;

Τεχνικά όχι, καθώς είναι μια πολύ συγκεκριμένη περίσταση και κατάσταση.

Μια αποβολή συμβαίνει όταν το έμβρυο πεθαίνει στη μήτρα κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, μια θνησιγένεια υφίσταται όταν το έμβρυο πεθαίνει στο δεύτερο μισό, αν και εξακολουθεί να ταξινομείται ως αποβολή.

Τεχνικά, μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα.

kili.jpg

Πόσο συχνή είναι η έκτοπη κύηση;

Είναι αρκετά σπάνια, αλλά συμβαίνει. Παγκοσμίως, κατά μέσο όρο ανέρχονται περίπου στο 1,5%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στις 90 εγκυμοσύνες είναι έκτοπη, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Αυτό εξακολουθεί να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότερες, σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Οι παράγοντες κινδύνου

Όποια γυναίκα είχε έκτοπη κύηση στο παρελθόν διατρέχει 10% υψηλότερο κίνδυνο να επαναληφθεί. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης για ορισμένες θεραπείες γονιμότητας και για προηγούμενη χειρουργική επέμβαση σάλπιγγας.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η φλεγμονή που προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια, το κάπνισμα και η αύξηση της ηλικίας (35-40) και η ενδομητρίωση.

Επίσης, αν έχει πραγματοποιηθεί έκτρωση στο παρελθόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει στο μέλλον μια έκτοπη κύηση.

Πώς να αποτρέψετε την έκτοπη κύηση;

Μην καπνίζετε αν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και αποφύγετε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αν δεν βρίσκεστε σε μονογαμική σχέση.

Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις θα μειώσουν απλώς τον κίνδυνο χωρίς στην πραγματικότητα να τον εξαλείψουν. Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποφευχθεί μια έκτοπη κύηση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση στο πλαίσιο μιας έκτοπης κύησης;

Υπάρχει χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση έκτοπης εγκυμοσύνης που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του ωαρίου πριν αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως λαπαροσκόπηση. Η εν λόγω επέμβαση ουσιαστικά αφαιρεί το ωάριο μαζί με ολόκληρη τη σάλπιγγα – εφόσον η άλλη σάλπιγγα είναι υγιής.

Σύμφωνα με το NHS, η αφαίρεση μιας σάλπιγγας δεν πρόκειται να μειώσει τις πιθανότητες να μείνετε ξανά έγκυος και είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για μια έκτοπη εγκυμοσύνη.

Αλλά εάν η σάλπιγγα έχει ήδη σπάσει, θα χρειαστεί μια επείγουσα χειρουργική διαδικασία γνωστή ως λαπαροτομία για να σταματήσει η αιμορραγία.

Η αρωγή της φαρμακευτικής αγωγής

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μεθοτρεξάτη για έκτοπες θεραπείες εγκυμοσύνης. Αυτή εγχέεται στο σώμα και λειτουργεί σταματώντας την ανάπτυξη του εμβρύου. Μερικές φορές, θα χρειαστεί επίσης μια δεύτερη δόση – ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση εάν δεν λειτουργεί – και οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη για τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ θα πρέπει να αποφύγουν για ένα διάστημα το αλκοόλ.

Η λήψη μεθοτρεξάτης συνοδεύεται επίσης με ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζάλη, αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια και ήπιο πόνο στο στομάχι.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το ωάριο να διαλυθεί στο σώμα από μόνο του, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα και εάν το ωάριο είναι πολύ μικρό.

Οι γιατροί θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τακτικές εξετάσεις αίματος για να ελέγχονται τα επίπεδα ορμονών για να βεβαιωθούν ότι η εγκυμοσύνη έχει τερματιστεί και μπορεί στο στάδιο αυτό να υπάρχει ακόμα κάποια αιμορραγία. Ο πόνος στο στομάχι μπορεί επίσης να συμβεί, αλλά αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Η επέμβαση θεωρείται έκτρωση;

Ούτε οι θεραπείες, ούτε και οι χειρουργικές επεμβάσεις, συνδέονται τεχνικά με τις αμβλώσεις.

Καθώς οι έκτοπες εγκυμοσύνες δεν βρίσκονται μέσα στη μήτρα, δεν μπορεί νομικά, ιατρικά ή λογικά να θεωρηθεί έκτρωση.


Πηγή