Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ως απάντηση στη μουσική – μελέτη

Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιούν τον ήχο για να βελτιώσουν τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου και πόσο μπορούν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται να επεξεργάζονται ακουστικές πληροφορίες.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι η απόκριση του εγκεφάλου στον ήχο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι τόσο σημαντική που σχεδόν καθρεφτίζει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11.7 στο περιοδικό Nature Neuroscience από την επικεφαλής συγγραφέα Δρ. Hanna Hayat, τον Δρ. Itzhak Fried, διευθυντή του Προγράμματος Χειρουργικής Επιληψίας του UCLA και τους Amit Marmelshtein, Δρ. Aaron Krom και Δρ. Yaniv Sela από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Σουράσκι.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η εξασθένηση των κυμάτων άλφα-βήτα, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και υποδεικνύει νευρική ανάδραση από άλλα μέρη του εγκεφάλου για την επεξεργασία του ήχου, έλειπε κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με το UCLA Health.

Η χρήση του ήχου στη βελτίωση της μνήμης

Ο Fried είπε ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιούν τον ήχο για να βελτιώσουν τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου και πόσο άτομα που δεν έχουν τις αισθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων σε κώμα ή που βρίσκονται υπό αναισθησία, μπορούν να επεξεργάζονται ακουστικές πληροφορίες, πρόσθεσε το UCLA Health.

Οι ερευνητές του UCLA και του Ιατρικού Κέντρου Sourasky του Τελ Αβίβ παρακολούθησαν τη δραστηριότητα μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων σε συμμετέχοντες με σοβαρή επιληψία εμφυτεύοντας ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους για να βρουν πού παθαίνουν κρίσεις ώστε να μπορούν να κάνουν χειρουργική επέμβαση.

Δίπλα στα κρεβάτια των ασθενών είχαν τοποθετηθεί ηχεία απ’ όπου ακουγόταν λόγος και μουσική, συμπεριλαμβανομένου του «Eine Kleine Nachtmusik» του Μότσαρτ, τόσο όταν οι ασθενείς ήταν ξύπνιοι όσο και όταν κοιμόντουσαν.

Σε διάστημα επτά ετών, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα που ανακτήθηκαν από περισσότερα από 700 μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στον πρωτογενή ακουστικό φλοιό ανταποκρίνονταν καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά η απόκριση από τις υψηλότερες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και την προσδοκία ήταν μειωμένη.

«Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα τις αισθήσεις μας, αν και εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τις αισθητηριακές πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο», είπε ο Fried. «Οπότε δεν είσαι τελείως αποκλεισμένος από το περιβάλλον με αυτή την έννοια».


Πηγή