Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Γιατί ο κλιματισμός μας κάνει να παχαίνουμε;

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ των σταθερών θερμοκρασιών περιβάλλοντος και της όρεξης.

Υπάρχει πραγματικά επιστημονική απόδειξη της σχέσης μεταξύ θερμοκρασίας και όρεξης; Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η όρεξη. Φαίνεται λοιπόν προφανές ότι αν ζούμε και τρώμε σε κλιματιζόμενα μέρη, θα τρώμε περισσότερο και θα παχύνουμε.

Η María José Castro, γιατρός που ειδικεύεται στη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ (βόρεια-κεντρική Ισπανία), λέει: «Είναι σαφές ότι όταν τρώτε σε πιο δροσερές θερμοκρασίες, τρώτε περισσότερο… Ένα σώμα σε κατάσταση ηρεμίας έχει ένα ορισμένο επίπεδο ενεργειακής δαπάνης – αυτό που ονομάζουμε βασικό ενεργειακό ρυθμό και τα ανθρώπινα όντα είναι ομοιόθερμα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να ρυθμίσουμε το μεταβολισμό μας για να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σώματος ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή για να παράγει την ενέργεια που τη διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία».

Η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και όρεξης

Αυτή η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και όρεξης έχει αποδειχθεί από πολλές ερευνητικές μελέτες. Ήδη από το 1963, μια μελέτη που χρησιμοποίησε αρουραίους ως υποκείμενα δοκιμών έδειξε ότι, όταν εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 95 ° (35 ° C), οι αρουραίοι έτρωγαν μόνο το 10% αυτού που κατανάλωναν στους 75 ° F (24 ° C). Στους 104 °F (40 °C), σταμάτησαν να τρώνε εντελώς. Αλλά δεν είναι μόνο οι αρουραίοι που τρώνε λιγότερο όταν το εξωτερικό περιβάλλον είναι ζεστό. Μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα, ΗΠΑ) έδειξε ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, οι άνθρωποι έτρωγαν 85,9 λιγότερες θερμίδες από το φαγητό (πίτσα) που τους δόθηκε.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μελέτες που να επικεντρώνονται ειδικά στην απόδειξη ότι ο κλιματισμός συμβάλει στην αύξηση βάρους. Αλλά υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η διαβίωση σε περιβάλλοντα με μικρές μόνο διακυμάνσεις της θερμοκρασίας προκαλούν αύξηση βάρους.

Η μελέτη

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε επίσης από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσε: «Με την ευρεία υιοθέτηση του ελέγχου του κλίματος, οι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία προστατεύονται από τις ακραίες θερμοκρασίες και περνούν ένα αυξανόμενο χρονικό διάστημα σε μια θερμικά άνετη κατάσταση όπου ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απαιτήσεις». Με άλλα λόγια, επειδή το σώμα μας δεν ζεσταίνεται ή δεν κρυώνει τόσο πολύ, χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.

Είναι ένα λογικό συμπέρασμα – αν τρώμε την ίδια ποσότητα, αλλά το σώμα μας χρειάζεται λιγότερη τροφή για να παράγει ενέργεια- ότι η περίσσεια τροφή θα μετατραπεί σε επιπλέον βάρος. Η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα αποτελεί μέρος του συνολικού επιστημονικού ενδιαφέροντος για την ανακάλυψη των αιτιών της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε οι αιτίες της παχυσαρκίας πρέπει να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

paxysarkia-Mitera.jpg

Οι αιτίες της παχυσαρκίας

Για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι επεσήμαναν δύο κύριες αιτίες παχυσαρκίας που συμπεριλαμβάνουν την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων (συν τα επεξεργασμένα τρόφιμα) και την καθιστική ζωή. Αλλά πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, και μερικοί απ’ αυτούς έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η μαζική μείωση της χρήσης καπνού φέρεται να έχει επηρεάσει την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Επίσης η υψηλότερη κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών και των αντιισταμινικών, φαίνεται να έχει επίδραση στην παχυσαρκία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συν η χρήση του κλιματισμού προφανώς μας κάνουν πιο ευτραφείς.

Πηγή: elpais.com


Πηγή