Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά σε διάφορα τρόφιμα δεν μπορούν να νοσήσουν από COVID-19.

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν μειωμένη πιθανότητα να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη μιας αυτοαναφερόμενης και διαγνωσμένης από γιατρό τροφικής αλλεργίας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο μισό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με άσθμα – τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 – δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθούν αυτά τα ευρήματα, ο Δρ. Seibold είπε ότι μπορεί να παρέχουν κάποια ασφάλεια σε ορισμένους πληθυσμούς που προηγουμένως δεν ήταν σίγουροι για τα επίπεδα κινδύνου τους.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο COVID-19 στο μισό

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν με το να καθορίσουν εάν τα παιδιά και τα άτομα με αλλεργικές παθήσεις και άσθμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με SARS-CoV-2. Για να γίνει αυτό, παρακολούθησαν περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά για περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 – πριν από τη διάθεση εμβολίων COVID-19 για το ευρύ κοινό και πριν εντοπιστούν μεταλλάξεις.

Όλα τα νοικοκυριά περιελάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο κάτω των 21 ετών και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν αυτοαναφερόμενη τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Οι άνθρωποι σε κάθε νοικοκυριό έκαναν εβδομαδιαίες εξετάσεις ενώ τους δόθηκαν rapid tests κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αυτοαναφερόμενες, διαγνωσμένες από τον γιατρό τροφικές αλλεργίες είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Εν τω μεταξύ, το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο COVID-19.

Δεν είναι σαφές γιατί οι τροφικές αλλεργίες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο COVID-19. Οι ερευνητές εξέτασαν την ιδέα ότι ίσως οι άνθρωποι και τα νοικοκυριά με τροφικές αλλεργίες ήταν λιγότερο πιθανό να δειπνήσουν σε εστιατόρια, μειώνοντας τελικά την έκθεσή τους στην κοινότητα. Αλλά αυτή η θεωρία έγινε λιγότερο αληθοφανής όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αλλεργικά στα τρόφιμα νοικοκυριά είχαν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης από άλλα νοικοκυριά.

Αντ ‘αυτού, ο Δρ. Seibold είπε ότι μπορεί να έχει να κάνει με τους υποδοχείς ACE2 – πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια ορισμένων κυττάρων που παρέχουν μια είσοδο για τον ιό SARS-CoV-2. Σημείωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος φλεγμονής, η φλεγμονή τύπου 2, είναι κοινή σε άτομα με αλλεργικές παθήσεις και μειώνει τα επίπεδα ACE2 των αεραγωγών, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο μόλυνσης. «Αυτό μειώνει την πιθανότητα εισόδου του ιού, κάτι που διερευνούμε ενεργά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ. Seibold.

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να προφυλάσσονται από την COVID-19

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτής της νέας έρευναε δεν σημαίνει ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες δεν πρέπει να εμβολιαστούν ή να μην προσέχουν προκειμένου να μην νοσήσουν. Οι τροφικές αλλεργίες δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τους ανθρώπους από το να προσβληθούν από τον ιό, δήλωσε στο Health ο Clifford Bassett, MD, αλλεργιολόγος-ανοσολόγος στο NYU Langone Health, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Επειδή αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης μεταξύ 2020 και 2021 – πριν εμφανιστεί ο εκτεταμένος εμβολιασμός ή πιο μολυσματικές παραλλαγές του κορονοϊού – είναι άγνωστο πόσο μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, με τις περισσότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη δεν δείχνει ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες προστατεύονται από την COVID», δήλωσε ο Δρ. Bassett. «Στην πραγματικότητα, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, θα πρέπει να εμβολιαστούν και επίσης να φορούν μάσκες – όταν είναι σκόπιμο να το κάνουν – για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης COVID».

Ο Δρ. Seibold προειδοποίησε επίσης κατά της υπερβολικής ερμηνείας των αποτελεσμάτων της μελέτης. «Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να αλλάξει τις επιλογές του για το πώς να προστατευτεί, με βάση την ύπαρξη [τροφικών αλλεργιών]», είπε.

Πηγή: health.com


Πηγή