Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Τα 7 χειρότερα τρόφιμα για τον εγκέφαλο και οι λόγοι να τα εξαλείψετε από το διαιτολόγιό σας

Ο εγκέφαλος δίνει εντολή στην καρδιά να χτυπάει, στους πνεύμονες να αναπνέουν και όλα τα όργανα στο σώμα σας να λειτουργούν. Αυτός είναι ο λόγος που  πρέπει να δουλεύει σε βέλτιστη κατάσταση μέσω μιας υγιεινής διατροφής.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη διάθεσή σας αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο άνοιας.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η άνοια θα επηρεάσει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2030.

Ευτυχώς, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου της νόσου κόβοντας ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει τα 7 χειρότερα τρόφιμα για τον εγκέφαλό σας δίνοντάς σας την ευκαιρία να τρώτε πιο υγιεινά.

Ζαχαρούχα ποτά

Στα ζαχαρούχα ποτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σόδα, αθλητικά και ενεργειακά ποτά και οι χυμοί φρούτων.

Η υψηλή πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών όχι μόνο φαρδαίνει τη μέση σας και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων αλλά έχει επίσης αρνητική επίδραση στον εγκέφαλό σας.

Η υπερβολική πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσετε από Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Ένα κύριο συστατικό πολλών ζαχαρούχων ποτών είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), το οποίο αποτελείται από 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.

Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, λιπίδια, διαβήτη και αρτηριακή δυσλειτουργία. Αυτές οι πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του μακροπρόθεσμου κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, καθώς και σε μείωση της λειτουργίας του, της μνήμης, της μάθησης και του σχηματισμού εγκεφαλικών νευρώνων.

Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη αύξησε τη φλεγμονή του εγκεφάλου και τη μειωμένη μνήμη. Επιπλέον, οι αρουραίοι που κατανάλωναν μια δίαιτα αποτελούμενη από 11% φρουκτόζη είχαν χειρότερη υγεία από εκείνους των οποίων η διατροφή αποτελούνταν από 11% κανονική ζάχαρη.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με μια δίαιτα που εμπεριείχε υψηλή φρουκτόζη απέκτησαν περισσότερο βάρος, είχαν χειρότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και εξασθένησης της μνήμης.

Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από ζαχαρούχα ποτά μπορεί να έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, πέρα από τις επιπτώσεις της ζάχαρης.

Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν νερό, παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, χυμό λαχανικών και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

ydatanthrakes.jpg

Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν σάκχαρα και εξαιρετικά επεξεργασμένους κόκκους, όπως το λευκό αλεύρι.

Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων έχουν γενικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τα χωνεύει γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (GL).

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μόνο γεύμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Μια άλλη μελέτη σε υγιείς φοιτητές πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν υψηλότερη πρόσληψη λίπους και ραφιναρισμένης ζάχαρης είχαν επίσης φτωχότερη μνήμη και αυτή η επίδραση στη μνήμη μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του ιππόκαμπου.

Η φλεγμονή αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε ηλικιωμένους που κατανάλωναν περισσότερο από το 58% των ημερήσιων θερμίδων τους με τη μορφή υδατανθράκων. Η δε μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ήπιας νοητικής εξασθένησης και άνοιας.

Οι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν και άλλες επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας έξι έως επτά ετών που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες είχαν επίσης χαμηλότερη βαθμολογία στη μη λεκτική νοημοσύνη.

Οι υγιείς, χαμηλότεροι υδατάνθρακες GI περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

mpiskota-me-zaxari-karudas.jpg

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι ένας τύπος ακόρεστου λίπους που μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ τα τρανς λιπαρά εμφανίζονται φυσικά σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτά δεν προκαλούν σημαντική ανησυχία. Στον αντίποδα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, επίσης γνωστά ως υδρογονωμένα φυτικά έλαια αποτελούν πρόβλημα.

Αυτά τα τεχνητά τρανς λιπαρά μπορούν να βρεθούν στη μαργαρίνη, το γλάσο, τα σνακ, τα έτοιμα κέικ και τα προσυσκευασμένα μπισκότα.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες τρανς λιπαρών, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, έχουν ασθενέστερη μνήμη, χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και γνωστική εξασθένηση.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης τρανς-λιπαρών και της υγείας του εγκεφάλου. Παρ’ όλα αυτά, τα τρανς λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται καθώς έχουν αρνητική επίδραση σε πολλές άλλες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και της φλεγμονής.

Τα στοιχεία για τα κορεσμένα λιπαρά είναι λίγο ασαφή. Τρεις μελέτες παρατήρησης έχουν βρει θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ μια τέταρτη μελέτη έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια αιτία γι΄αυτό μπορεί να είναι ότι ένα υποσύνολο των πληθυσμών δοκιμής είχε γενετική προδιάθεση στη νόσο, η οποία προκαλείται από ένα γονίδιο γνωστό ως ApoE4. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

Μια μελέτη σε 38 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το ακόρεστο λίπος είχαν χειρότερες επιδόσεις στην μνήμη τους

Κατά συνέπεια οι σχετικές αναλογίες λίπους στη διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όχι μόνο ο τύπος του ίδιου του λίπους.

Για παράδειγμα, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση. Τα ωμέγα-3 αυξάνουν την έκκριση αντιφλεγμονωδών ενώσεων στον εγκέφαλο και μπορούν να έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή σας τρώγοντας τρόφιμα όπως ψάρια, σπόρους chia, σπόρους λιναριού και καρύδια.

cake-lemoni-me-saltsa-fraoulas.jpg

Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πρόσθετα λίπη και αλάτι.

Περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τσιπς, γλυκά, νουντλς, ποπ κορν και έτοιμες σάλτσες.

Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι ακριβώς τα είδη των τροφίμων που προκαλούν αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου σας.

Μια μελέτη σε 243 άτομα διαπίστωσε ότι το αυξημένο λίπος γύρω από τα όργανα, ή το σπλαχνικό λίπος, σχετίζεται με βλάβη του εγκεφαλικού ιστού. Μια άλλη μελέτη σε 130 άτομα διαπίστωσε ότι υπάρχει μετρήσιμη μείωση του εγκεφαλικού ιστού ακόμη και στα αρχικά στάδια του μεταβολικού συνδρόμου.

Η θρεπτική σύνθεση των επεξεργασμένων τροφίμων στη δυτική διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο και να συμβάλει στην ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 52 άτομα διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε ανθυγιεινά συστατικά είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα μεταβολισμού σακχάρου στον εγκέφαλο και μείωση του εγκεφαλικού ιστού. Αυτοί οι παράγοντες πιστεύεται ότι είναι δείκτες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 18.080 άτομα διαπίστωσε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τηγανητά τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα σχετίζεται με χαμηλότερες βαθμολογίες στη μάθηση και τη μνήμη.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μια άλλη μελέτη μεγάλης κλίμακας σε 5.038 άτομα. Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, ψητά φασόλια και τηγανητά τρόφιμα συσχετίστηκε με φλεγμονή και ταχύτερη μείωση της ικανότητας σκέψης σε διάστημα 10 ετών.

Σε μελέτες σε ζώα, οι αρουραίοι που τρέφονταν με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για οκτώ μήνες έδειξαν μειωμένη ικανότητα μάθησης και αρνητικές αλλαγές στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας παρουσίασαν διαταραχές στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι μια μεμβράνη μεταξύ του εγκεφάλου και της παροχής αίματος για το υπόλοιπο σώμα που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου εμποδίζοντας την είσοδο ορισμένων ουσιών.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο είναι η μείωση της παραγωγής ενός μορίου που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF).

Αυτό το μόριο βρίσκεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου, και είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μείωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτές τις λειτουργίες.

Μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώγοντας κυρίως φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, κρέας και ψάρι. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη γνωστική εξασθένηση.

aspartami.jpg

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να αποφύγουν τη ζάχαρη όταν έχουν διαβήτη. Βρίσκεται επίσης σε πολλά προϊόντα που δεν απευθύνονται ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Ωστόσο, αυτό το ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό έχει επίσης συνδεθεί με συμπεριφορικά και γνωστικά προβλήματα, αν και η έρευνα ήταν αμφιλεγόμενη.

Η ασπαρτάμη παρασκευάζεται από φαινυλαλανίνη, μεθανόλη και ασπαρτικό οξύ.

Η φαινυλαλανίνη μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να διαταράξει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Επιπλέον, η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια του εγκεφάλου στο οξειδωτικό στρες.

Μερικοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση και τα συναισθήματα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί όταν η ασπαρτάμη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ασπαρτάμη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 11 mg ασπαρτάμης για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους (25 mg ανά kg) για οκτώ ημέρες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, ήταν πιο ευερέθιστοι, είχαν υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης και είχαν χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τεχνητά ζαχαρούχα αναψυκτικά είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας, αν και ο ακριβής τύπος του γλυκαντικού δεν είχε προσδιοριστεί.

Ορισμένες πειραματικές έρευνες σε αρουραίους έχουν επίσης υποστηρίξει αυτά τα ευρήματα.

Μια μελέτη της επαναλαμβανόμενης πρόσληψης ασπαρτάμης σε ποντίκια διαπίστωσε ότι μείωσε τη μνήμη και αύξησε το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη οδήγησε σε ανισορροπία στην αντιοξειδωτική κατάσταση στον εγκέφαλο.

Άλλα πειράματα σε ζώα δεν έχουν βρει αρνητικές επιπτώσεις, αν και αυτά ήταν συχνά μεγάλα πειράματα μίας δόσης και όχι μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι 60 φορές λιγότερο ευαίσθητοι στη φαινυλαλανίνη από τους ανθρώπους.

Παρά τα ευρήματα αυτά, η ασπαρτάμη εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι ένα ασφαλές γλυκαντικό συνολικά εάν οι άνθρωποι το καταναλώνουν σε περίπου 18-23 mg ανά 40-50 mg ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα ή λιγότερο.

alkool.jpg

Αλκοόλ

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το αλκοόλ μπορεί να είναι μια ευχάριστη «πινελιά» σε ένα νόστιμο γεύμα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Η χρόνια χρήση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου, τις μεταβολικές αλλαγές και τη διαταραχή των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να επικοινωνήσει.

Τα άτομα με αλκοολισμό έχουν συχνά ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β1. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εγκεφαλική διαταραχή που ονομάζεται εγκεφαλοπάθεια του Wernicke, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο Korsakoff.

Αυτό το σύνδρομο διακρίνεται από σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης, των διαταραχών στην όραση, της σύγχυσης και της αστάθειας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μη αλκοολικούς.

Τα βαριά εφάπαξ επεισόδια κατανάλωσης αλκοόλ είναι γνωστά ως «ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ». Αυτά τα επεισόδια μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει τις συναισθηματικές ενδείξεις διαφορετικά από το κανονικό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν μειωμένη ευαισθησία στα λυπημένα πρόσωπα και αυξημένη ευαισθησία στα θυμωμένα.

Πιστεύεται ότι αυτές οι αλλαγές στην αναγνώριση συναισθημάτων μπορεί να είναι αιτία επιθετικότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο έμβρυο. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός του εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οι τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές διαταραχές όπως το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Η επίδραση της κατάχρησης αλκοόλ στους εφήβους μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οι έφηβοι που πίνουν αλκοόλ έχουν ανωμαλίες στη δομή, τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Ειδικότερα, τα αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με ενεργειακά ποτά είναι επιβλαβή. Οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ, μειωμένης ικανότητας οδήγησης, επικίνδυνης συμπεριφοράς και αυξημένου κινδύνου εξάρτησης από το αλκοόλ.

Μια πρόσθετη επίδραση του αλκοόλ είναι η διαταραχή των συνηθειών ύπνου. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ πριν από τον ύπνο σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια στέρηση.

Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης υγείας της καρδιάς και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα στη μέτρια κατανάλωση κρασιού ενός ποτηριού την ημέρα.

Συνολικά, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά εάν είστε έφηβος ή νεαρός ενήλικας, και να αποφύγετε εντελώς την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν είστε έγκυος, είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

psaria-2.jpg

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένας επιμολυντής βαρέων μετάλλων και νευρολογικό δηλητήριο που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ζωικούς ιστούς.

Τα μακρόβια, αρπακτικά ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη συσσώρευση υδραργύρου και μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες και συγκεκριμένα πάνω από 1 εκατομμύριο φορές από τη συγκέντρωση του περιβάλλοντος νερού τους.

Για το λόγο αυτό, η κύρια πηγή τροφής υδραργύρου στον άνθρωπο είναι τα θαλασσινά, ιδιαίτερα οι άγριες ποικιλίες.

Αφού ένα άτομο καταπιεί υδράργυρο, διαχέεται σε όλο το σώμα του και συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα νεφρά. Στις δε έγκυες γυναίκες, συγκεντρώνεται επίσης στον πλακούντα και το έμβρυο.

Οι επιδράσεις της τοξικότητας του υδραργύρου περιλαμβάνουν διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νευροδιαβιβαστών και διέγερση των νευροτοξινών, με αποτέλεσμα τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Κατά την ανάπτυξη εμβρύων και μικρών παιδιών, ο υδράργυρος μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να προκαλέσει την καταστροφή των κυτταρικών συστατικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις και ελλείμματα.

Ωστόσο, τα περισσότερα ψάρια δεν αποτελούν σημαντική πηγή υδραργύρου. Στην πραγματικότητα, τα ψάρια είναι μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τα ψάρια ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Γενικά, συνιστάται οι ενήλικες να τρώνε δύο έως τρεις μερίδες ψαριών την εβδομάδα. Ωστόσο, εάν τρώτε ξιφία, καταναλώστε μόνο μία μερίδα και, στη συνέχεια, κανένα άλλο ψάρι εκείνη την εβδομάδα.

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, του ξιφία, του τόνου και του σκουμπριού. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασφαλές να καταναλώνετε δύο έως τρεις μερίδες άλλων ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως τα φλεγμονώδη πρότυπα διατροφής που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ανθυγιεινά λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην εξασθένηση της μνήμης και της μάθησης, καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μαζική βλάβη στον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ ο υδράργυρος που βρίσκεται στα θαλασσινά μπορεί να είναι νευροτοξικός και να βλάψει μόνιμα τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς όλα αυτά τα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, ορισμένα προϊόντα όπως το αλκοόλ και τα ψάρια έχουν επίσης οφέλη για την υγεία.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Πηγή