Στο 20% των γυναικών επανεμφανίζεται στο ίδιο σημείο ή σε άλλο
Τα γενετικά αίτια που ο καρκίνος του μαστού επανεμφανίζεται σε μερικές γυναίκες μετά από μερικά χρόνια, ενώ σε άλλες όχι, έριξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Όπως ανακάλυψαν, ορισμένοι συνδυασμοί γονιδίων στους όγκους μερικών γυναικών είναι πιθανότερο να «πυροδοτήσουν» ξανά τη νόσο. Οι επιστήμονες ελπίζουν η ανακάλυψη να οδηγήσει σε καλύτερες αντικαρκινικές θεραπείες στο μέλλον, καθώς έχουν πλέον εντοπίσει νέους γονιδιακούς στόχους.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ, με επικεφαλής την κλινική ογκολόγο δρα Λούσι Γιέητς, που έκαναν την ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στη Βιέννη, ανέλυσαν όγκους μαστού από 1.000 καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων 161 στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε κάνει μεταστάσεις.
Η σύγκριση των όγκων αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές. Οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήταν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως μερικοί όγκοι έχουν τέτοιο γονιδιακό «προφίλ», που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου παρά την αρχική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι είτε στο ίδιο σημείο είτε σε άλλο.
Η νέα μελέτη μπορεί να διευκολύνει τους γιατρούς -χάρη στις κατάλληλες γενετικές εξετάσεις- να εντοπίζουν τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για επιστροφή του καρκίνου. Στη συνέχεια, θα επιδιωχθεί η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Αυτό σημαίνει όμως πρακτικά ότι οι γιατροί θα πρέπει να παίρνουν κατά καιρούς δείγματα καρκινικού ιστού για να τα υποβάλουν σε διαδοχικές γενετικές εξετάσεις.
Πηγή: newsbeast.gr