Τους λόγους που η Τουρκία επιμένει στην επιθετική ρητορική, στους εκβιασμούς και τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας, παραθέτει μιλώντας στο iefimerida.gr ο καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου.
Υπερπτήσεις, παραβιάσεις, επίμονες εμπρηστικές δηλώσεις από κορυφαία στελέχη για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, διαρκείς αναφορές στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και ένα γεωτρύπανο που έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές και τις κυπριακές αρχές.
Τι ενοχλεί την Άγκυρα και συνεχίζει να επιτίθεται σε βάρος της χώρας μας; Αληθεύει τελικά ότι η προκλητική ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Μήπως τελικά οι Τούρκοι δεν θέλουν να αφήσουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μόνο στη θεωρία;
Ιστορική περίοδος για την Τουρκία -Τους ενοχλεί ότι η Ελλάδα ενισχύεται
«Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σύνθετη, τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου. «Είναι και για τα δύο. Φυσικά έχει βάση και η ‘Γαλάζια Πατρίδα’, ΄όπως επίσης και τα μηνύματα που θέλει να στείλει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας. Η επόμενη χρονιά για τη γειτονική χώρα είναι πολύ σημαντική, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την ίδρυση της Σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, αυτό τον Αύγουστο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Η περίοδος αυτή λοιπόν είναι γεμάτη με ιστορικές μνήμες. Η ρητορική λοιπόν κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα ενώνει όλα τα τουρκικά κόμματα», σημειώνει.
Δυσκολεύεται με τους γείτονές της η Άγκυρα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, «μερικά χρόνια πίσω, στην Τουρκία είχε καλλιεργηθεί η φιλοδοξία πως μέχρι το 2023, η χώρα θα έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ενώ φυσικά ο Ερντογάν επιθυμούσε να δυναμώσει τις συνεργασίες του με τη Δύση. Πλησιάζουμε λοιπόν σε αυτή την κομβική περίοδο για την Άγκυρα και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης, μετά και το πέρας της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γεγονός λοιπόν ότι η χώρα μας έχει σηκώσει κεφάλι, χαλάει το αφήγημα των Τούρκων. Λένε, ‘πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα μετά από αυτά τα 100 χρόνια να έχει αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο’»;
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου σημειώνει πως σε αυτή τη χρονική στιγμή της ιστορίας έχει ενισχυθεί σημαντικά η Ελλάδα. Η Τουρκία όχι μόνο έχει αυτή την περίοδο οικονομικά προβλήματα αλλά και στις διεθνείς σχέσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες με όλους τους γείτονές της. Την ίδια στιγμή, όλοι οι αξιωματούχοι της Δύσης πλέον περνούν και από την Αθήνα.
«Κόκκινο πανί» η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
«Τους Τούρκους έχει ενοχλήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί και προσθέτει «Δεν είναι αυτά που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι ότι τον κάλεσαν να μιλήσει. Εδώ και πολλά χρόνια, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένες. Οτιδήποτε κι εάν έκανε η Άγκυρα με τους γείτονες, πάντοτε πλασαριζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην περιοχή. Φυσικά και πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ σκέφτονταν πλέον διαφορετικά. Η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο στον αμερικανικό σχεδιασμό και οι Τούρκοι έχουν θορυβηθεί. Γι’ αυτό και ενισχύουν τη ρητορική κατά της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, όλες αυτές οι επιθετικές κινήσεις κατά της χώρας μας στέλνουν και μήνυμα προς την Αμερική. «Οι Τούρκοι σκέφτονται πως εφόσον οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν νέες βάσεις στην Ελλάδα και κάνουν συμφωνίες για F-16, αυτοί θα προκαλέσουν ρητορική ρήξη για να στείλουν μήνυμα στην Αμερική. Μήνυμα ότι ‘δεν μπορείς να με αγνοείς’».
Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και το τουρκικό γεωτρύπανο
Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ξεκίνησε γεωτρήσεις την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμη και αυτή η κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτή είναι η πρώτη φάση. Ποιος εγγυάται ότι εάν βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα τρέξει αμέσως εκεί το τουρκικό γεωτρύπανο; Και αυτή η κίνηση πάντως εντάσσεται στη γενικότερη πίεση που θέλει να ασκήσει ο Ερντογάν αλλά και στο μήνυμα που θέλει να στείλει στις ΗΠΑ».
Σκεπτικισμός από τη Δύση για τις κινήσεις της Άγκυρας
Μπορεί οι χώρες της Δύσης να βλέπουν με σκεπτικισμό την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, ωστόσο ο κ. Τριανταφύλλου εξηγεί πως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη δύναμή της. «Ουσιαστικά, η Δύση βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απεμπλοκή από τα ρωσικά καύσιμα. Το ίδιο ισχύει και με την Τουρκία. Είναι μια οικονομία υπολογίσιμη και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου».
Ταυτόχρονα, τονίζει και τις ισχυρές εμπορικές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Τουρκία: «Εμείς δεν έχουμε σταματήσει τις εμπορικές μας σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να είναι και καλύτερες αυτή την περίοδο. Αυτό το παραβλέπουμε πολλές φορές, αλλά είναι πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν για να καταλάβουμε καλύτερα τις ισορροπίες που υπάρχουν».
Πηγή