Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Τα συμπτώματα του καρκίνου της καρδιάς και τα ποσοστά επιβίωσης

Οι πρωτογενείς όγκοι της καρδιάς είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις στην καρδιά, ενώ είναι πολύ σπάνιες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), βρίσκονται σε λιγότερες από 1 στις 2000 νεκροψίες.

Οι πρωτοπαθείς όγκοι της καρδιάς μπορεί να είναι είτε μη καρκινικοί (καλοήθεις) είτε καρκινικοί (κακοήθεις). Οι κακοήθεις όγκοι αναπτύσσονται σε κοντινές δομές ή εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος (κάνουν μετάσταση), αλλά οι καλοήθεις όγκοι δεν το κάνουν. Οι περισσότεροι πρωτογενείς όγκοι της καρδιάς είναι καλοήθεις.

Μερικοί κακοήθεις όγκοι είναι:

  • σαρκώματα (όγκοι που προέρχονται από τον συνδετικό ιστό όπως ο καρδιακός μυς και το λίπος), όπως το αγγειοσάρκωμα και το ραβδομυοσάρκωμα
  • πρωτοπαθές καρδιακό λέμφωμα
  • περικαρδιακό μεσοθηλίωμα

Μερικοί καλοήθεις όγκοι είναι:

  • μυξώματα
  • ίνωση
  • ραβδομυώματα

Ο δευτερογενής καρκίνος της καρδιάς έχει κάνει μετάσταση ή έχει εξαπλωθεί στην καρδιά από κοντινά όργανα Σύμφωνα με το ESC, εμφανίζεται έως και 40 φορές συχνότερα από τους πρωτογενείς καρδιακούς όγκους, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά ασυνήθιστος.

Οι καρκίνοι που εξαπλώνονται ή κάνουν μετάσταση στην καρδιά πιο συχνά είναι:

  • καρκίνος του πνεύμονα
  • μελάνομα (καρκίνος του δέρματος)
  • καρκίνος του μαστού
  • καρκίνος του νεφρού
  • λευχαιμία
  • λέμφωμα (αυτό είναι διαφορετικό από το πρωτοπαθές καρδιακό λέμφωμα καθώς ξεκινά στους λεμφαδένες, τον σπλήνα ή το μυελό των οστών αντί για την καρδιά)

Τα συμπτώματα του καρκίνου της καρδιάς

Οι κακοήθεις όγκοι της καρδιάς τείνουν να αναπτύσσονται γρήγορα και να εισβάλλουν στα τοιχώματα και σε άλλα σημαντικά μέρη της καρδιάς. Αυτό διαταράσσει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, η οποία προκαλεί συμπτώματα. Ακόμη και ένας καλοήθης όγκος της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και συμπτώματα εάν πιέζει σημαντικές δομές ή η θέση του παρεμβαίνει στη λειτουργία της καρδιάς.

Τα συμπτώματα που παράγονται από τους όγκους της καρδιάς αντικατοπτρίζουν τη θέση, το μέγεθος και τη δομή τους και όχι τον συγκεκριμένο τύπο όγκου. Εξαιτίας αυτού, τα συμπτώματα του καρδιακού όγκου συνήθως μιμούνται άλλες, πιο συχνές, καρδιακές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες. Μια εξέταση που ονομάζεται υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί σχεδόν πάντα να διακρίνει τον καρκίνο από άλλες καρδιακές παθήσεις.

Τα συμπτώματα του πρωτοπαθούς καρκίνου της καρδιάς μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες.

Απόφραξη της ροής του αίματος

Όταν ένας όγκος αναπτύσσεται σε έναν από τους καρδιακούς θαλάμους ή μέσω μιας καρδιακής βαλβίδας, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου και είναι τα εξής:

Αίθριο: Ένας όγκος σε έναν ανώτερο καρδιακό θάλαμο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στους κάτω θαλάμους (κοιλίες), μιμούμενος τη στένωση της τριγλώχινας ή της μιτροειδούς βαλβίδας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε δύσπνοια και κόπωση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Κοιλία: Ένας όγκος σε μια κοιλία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος από την καρδιά, μιμούμενος τη στένωση της αορτικής ή της πνευμονικής βαλβίδας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ζάλη, λιποθυμία, κόπωση και δύσπνοια.

Δυσλειτουργία καρδιακού μυός

Όταν ένας όγκος αναπτύσσεται στα μυϊκά τοιχώματα της καρδιάς, μπορεί να γίνει δύσκαμπτος και ανίκανος να αντλήσει καλά αίμα, μιμούμενος την μυοκαρδιοπάθεια ή την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πρησμένα πόδια
  • πόνος στο στήθος
  • κούραση

Προβλήματα αγωγιμότητας

Οι όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στον καρδιακό μυ γύρω από το σύστημα αγωγιμότητας της καρδιάς μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα και τακτικά χτυπά η καρδιά, μιμούμενοι αρρυθμίες. Τις περισσότερες φορές, εμποδίζουν την κανονική διαδρομή αγωγιμότητας μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών. Αυτό ονομάζεται καρδιακός αποκλεισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι κόλποι και οι κοιλίες ορίζουν το δικός του ρυθμό αντί να συνεργάζονται.

Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα και να μην το παρατηρήσετε ή μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας παραλείπει χτύπους ή χτυπά πολύ αργά. Εάν οι χτύποι της καρδιάς είναι αργοί, μπορεί να λιποθυμήσετε ή να αισθανθείτε κουρασμένοι. Εάν οι κοιλίες αρχίσουν να χτυπούν γρήγορα από μόνες τους, μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή και ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Εμβολή

Ένα μικρό κομμάτι όγκου που σπάει, ή ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται, μπορεί να ταξιδέψει από την καρδιά σε ένα άλλο μέρος του σώματος όπως σε μια μικρή αρτηρία.

Τα συμπτώματα θα ποικίλουν ανάλογα με το πού καταλήγει η εμβολή:

Πνεύμονας: Μια πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, οξύ πόνο στο στήθος και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Μυαλό: Ένα εμβολικό επεισόδιο συχνά προκαλεί αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, μονόπλευρη πτώση του προσώπου, προβλήματα ομιλίας, κατανόησης προφορικού ή γραπτού λόγου και σύγχυση.

Βραχίονας ή πόδι: Μια αρτηριακή εμβολή μπορεί να οδηγήσει σε ένα κρύο, επώδυνο, και παλμικό άκρο.

Συστηματικά συμπτώματα

Μερικοί πρωτογενείς καρδιακοί όγκοι μπορούν να προκαλέσουν μη ειδικά συμπτώματα, μιμούμενοι μια λοίμωξη.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πυρετός και ρίγη
  • κούραση
  • νυχτερινές εφιδρώσεις
  • απώλεια βάρους

Πόνος στις αρθρώσεις

Οι μεταστατικές βλάβες του δευτερογενούς καρκίνου της καρδιάς τείνουν να εισβάλλουν στην επένδυση γύρω από το εξωτερικό της καρδιάς (περικάρδιο). Αυτό συχνά οδηγεί σε συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά, σχηματίζοντας μια κακοήθη περικαρδιακή συλλογή.

Καθώς η ποσότητα του υγρού αυξάνεται, ωθεί την καρδιά, μειώνοντας την ποσότητα αίματος που μπορεί να αντλήσει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στο στήθος καθώς παίρνετε μια αναπνοή και δύσπνοια, ειδικά όταν ξαπλώνετε.

Η πίεση στην καρδιά μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά που αντλείται λίγο ή καθόλου αίμα. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση ονομάζεται καρδιακός επιπωματισμός και μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, σοκ και καρδιακή ανακοπή.

Αιτίες του καρκίνου της καρδιάς

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο της καρδιάς και άλλοι όχι. Υπάρχουν μόνο μερικοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου για ορισμένους τύπους όγκων της καρδιάς:

Ηλικία: Μερικοί όγκοι εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες και άλλοι συχνότερα σε μωρά και παιδιά.
Κληρονομικότητα: Μερικοί μπορούν να ανατρέξουν στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.
Σύνδρομα γενετικού καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά με ραβδομυώματα έχουν σωληναριακή σκλήρυνση, ένα σύνδρομο που προκαλείται από μια αλλοίωση (μετάλλαξη) στο DNA.
Κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το πρωτοπαθές καρδιακό λέμφωμα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανεπαρκώς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Διάγνωση του καρκίνου της καρδιάς

Επειδή είναι τόσο σπάνιος και τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια με τις πιο κοινές καρδιακές παθήσεις, οι όγκοι της καρδιάς μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν.

Εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάγνωση του καρκίνου της καρδιάς περιλαμβάνουν:

Υπερηχοκαρδιογράφημα: Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί τον ήχο για να δημιουργήσει μια κινούμενη εικόνα που δείχνει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δοκιμή για τη διάγνωση, τον προγραμματισμό της θεραπείας και την ετήσια παρακολούθηση.

Αξονική τομογραφία: Αυτές οι εικόνες μπορεί να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση καλοήθων και κακοήθων όγκων.

Μαγνητική τομογραφία: Αυτή η σάρωση παρέχει πιο λεπτομερείς εικόνες του όγκου, η οποία μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει τον τύπο.
Ένα δείγμα ιστού (βιοψία) συνήθως δεν λαμβάνεται επειδή η απεικόνιση μπορεί συχνά να καθορίσει τον τύπο του όγκου και η διαδικασία βιοψίας μπορεί να διαδώσει τα καρκινικά κύτταρα.

kardia-xoirou.jpg

Οι θεραπευτικές επιλογές

Όταν είναι δυνατόν, η χειρουργική αφαίρεση είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας για όλους τους πρωτοπαθείς όγκους της καρδιάς.

Καλοήθεις όγκοι

Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να θεραπευτούν, εάν ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς.
Όταν ένας όγκος είναι πολύ μεγάλος ή υπάρχουν πολλοί όγκοι, η αφαίρεση μέρους του που δεν βρίσκεται μέσα στα τοιχώματα της καρδιάς μπορεί να βελτιώσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα.
Ορισμένοι τύποι μπορούν χρήζουν απλής παρακολούθησης με ετήσια ηχοκαρδιογραφήματα αντί για χειρουργική επέμβαση εάν δεν προκαλούν συμπτώματα.

Κακοήθεις όγκοι

Επειδή αναπτύσσονται γρήγορα και εισβάλλουν σε σημαντικές δομές της καρδιάς, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν εντοπίζονται μέχρι να μην είναι πλέον δυνατή η χειρουργική αφαίρεσή τους.
Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου και να βελτιώσουν τα συμπτώματα (παρηγορητική φροντίδα), αλλά συχνά είναι αναποτελεσματικές για τον πρωτογενή καρκίνο της καρδιάς.

Δευτερογενής καρκίνος της καρδιάς

Μέχρι τη στιγμή που εντοπίζονται καρδιακές μεταστάσεις, ο καρκίνος έχει συνήθως εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα και δεν είναι ιάσιμος.
Η μεταστατική νόσος στην καρδιά δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με αποτέλεσμα η ανακουφιστική φροντίδα με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία είναι συχνά η μόνη επιλογή.
Εάν αναπτυχθεί περικαρδιακή συλλογή, μπορεί να αφαιρεθεί με την τοποθέτηση βελόνας ή μικρής αποστράγγισης στη συλλογή υγρών (περικαρδιοπαρακέντηση).

Οι προοπτικές επιβίωσης

Οι προοπτικές είναι κακές για πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους της καρδιάς. Μία μελέτη έδειξε τα ακόλουθα ποσοστά επιβίωσης (ποσοστό ατόμων που ζουν μετά τη δεδομένη χρονική περίοδο):

  • ένα έτος: 46%
  • τριετία: 22%
  • πενταετίας: 17%

Οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για καλοήθεις όγκους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το μέσο ποσοστό επιβίωσης ήταν:

  • 187,2 μήνες για καλοήθεις όγκους
  • 26,2 μήνες για κακοήθεις όγκους

Πηγή