Αν ανήκετε σε αυτούς που τα ψάρια δεν λείπουν από τη διατροφή τους, τα νέα δεν είναι ευχάριστα.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και της πιθανότητας εμφάνισης μελανώματος, δηλαδή καρκίνου του δέρματος.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, ανέλυσαν τους κινδύνους μιας διατροφής πλούσιας σε ψάρια και τη σχέση της με το μελάνωμα.
«Το μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στις ΗΠΑ και οι πιθανότητες εμφάνισής του κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι μία στις 38 για τους λευκούς, μία στις 1.000 για τους μαύρους και μία στις 167 για τους Ισπανόφωνους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Eunyoung Cho.
«Αν και η πρόσληψη ψαριών έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που διερεύνησαν τη συσχέτιση της πρόσληψης ψαριών και του κινδύνου μελανώματος, ήταν ασυνεπή. Τα ευρήματά μας εντόπισαν μια συσχέτιση που απαιτεί περαιτέρω έρευνα», πρόσθεσε η Cho.
Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στην κατανάλωση τόνου και μη τηγανητών ψαριών. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 491.367 άτομα από όλες τις ΗΠΑ (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας – Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων – Μελέτη Διατροφής και Υγείας μεταξύ 1995 και 1996).
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσής τους και το μέγεθος της μερίδας τηγανητών, μη τηγανητών ψαριών και τόνου.
Με τη βοήθεια μητρώων καρκίνου, προσδιορίστηκε από τους ερευνητές η συχνότητα εμφάνισης νέων μελανωμάτων κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου 15 ετών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και καφεΐνης, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και η μέση έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Κατά την περίοδο της έρευνας, συνολικά 5.034 συμμετέχοντες (1,0%) ανέπτυξαν κακόηθες μελάνωμα και 3.284 (0,7%) εμφάνισαν μελάνωμα σταδίου 0 – μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, γνωστό και ως μελάνωμα in situ (πρώιμος, μη διηθητικός καρκίνος του δέρματος).
Βρέθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ήταν 22% υψηλότερη στους συμμετέχοντες με μέση ημερήσια κατανάλωση 42,8 γραμμάρια ψαριού σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά κατά μέσο όρο 3,2 γραμμάρια.
Τα ίδια άτομα είχαν επίσης 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σταδίου 0.
Μια μέση μερίδα μαγειρεμένων ψαριών ζυγίζει περίπου 140 γραμμάρια.
Η Τσο πιστεύει ότι τα ευρήματα «θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδοθούν σε ρύπους στα ψάρια, όπως είναι τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι διοξίνες, το αρσενικό και ο υδράργυρος».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes and Control.
Πηγή