Ο Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου, μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος του κουνουπιού. Τι συμβαίνει, όμως, με τον κορονοϊό; Δείτε τι αναφέρουν οι επιστήμονες σχετικά.
Ο Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια.
Έτσι οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τον ίδιο τρόπο.
Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουνούπια μπορούν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν, στη συνέχεια, τον ιό SARS-CoV-2.
Συνήθως, το κουνούπι πρέπει πρώτα να τραφεί με το αίμα ενός μολυσμένου ανθρώπου. Επιπλέον, ο ιός πρέπει να επιβιώσει στο σώμα του κουνουπιού και στη συνέχεια να αναπαραχθεί.
Μόλις εισέλθει στην κοιλότητα του σώματός του ο εν λόγω ιός πρέπει να ξεπεράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού και να περάσει στους σιελογόνους αδένες του εντόμου, ενώ συνεχίζει να αναπαράγεται.
Κατά συνέπεια με επόμενο τσίμπημά του το κουνούπι είναι αδύνατον να μεταδώσει την COVID-19 στον άνθρωπο, όπως δεν μπορεί να μεταδώσει και τη γρίπη.
Τον Ιούλιο του 2022, μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Stephen Higgs, αναπληρωτή αντιπροέδρου για την έρευνα και διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοασφάλειας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες, ο ιός SARS-CoV-2 δεν αναπαράχθηκε στα κουνούπια.
Η ελκυστική οσμή
Τον Ιούνιο του 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ιοί, όπως ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός, μπορούν να αλλάξουν την οσμή του δέρματος του ατόμου που έχει μολυνθεί από τις συγκεκριμένες παθήσεις κάνοντάς την πιο ελκυστική για τα κουνούπια.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί αυτό με τον ιό SARS-CoV-2; Και ακόμα κι αν τα κουνούπια δεν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, θα μπορούσε κάποιος με COVID-19 να μολυνθεί εξαιτίας ενός τσιμπήματος;
«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με COVID-19 απελευθερώνουν ένα μόριο που ονομάζεται ακετοφαινόνη το οποίο φέρεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα κουνούπια», δήλωσε ο Δρ. Penghua Wang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις θα μπορούσαν να είναι εντομοαπωθητικές, ενώ μερικές θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερα κουνούπια για να μεταδώσουν άλλους ιούς που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει διαθέσιμη μια τέτοια επίσημη μελέτη», δήλωσε ο Δρ.Penghua Wang.
Πηγή