Σύμφωνα με μελέτες η μεγάλη κατανάλωση πουλερικών και κόκκινου κρέατος αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στο διαβητικό άτομο, ο οργανισμός παράγει μειωμένη ή και καθόλου ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι δύο, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.
Δυστυχώς, οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν το γνωρίζουν και όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον ακρωτηριασμό και τον θάνατο.
Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη
Τα συμπτώματα που οφείλουν να οδηγήσουν στον έλεγχο του σακχάρου αίματος είναι:
- H αίσθηση συνεχούς δίψας και η αύξηση της συχνότητας ούρησης
- Η πολυφαγία
- Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος καθώς και μυκητιάσεις
- Η ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία
- Η απώλεια σωματικού βάρους
- Οι διαταραχές στην όραση
- Η αίσθηση άλγους
- Οι κράμπες
- Το μούδιασμα στα άνω και κάτω άκρα
Το ένοχο κόκκινο κρέας
Πιστεύεται ότι το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη λόγω των υψηλών επιπέδων λίπους που περιέχει.
Τα κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι άφθονα στο κόκκινο κρέας και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το κοιλιακό λίπος, ενώ κρίνονται ένοχα και για τον καρκίνο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ScienceDaily το 2017 αποκάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και πουλερικών σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο περιοδικό BMC Public Health: «Η πρόσληψη αιμικού σιδήρου έχει συσχετιστεί άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς ενήλικες επηρεάζοντας την οξειδωτική βλάβη στο DNA».
Επίσης, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του μαστού.
Βέβαια, δεν χρειάζεται να εξαλείψετε το κρέας από τη διατροφή σας. Αρκεί να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, βοδινό, χοιρινό, ζαμπόν, αρνί, κατσίκι, καθώς και οποιοδήποτε παράγωγο αυτών, όπως ο κιμάς και τα παϊδάκια) να επιλέξετε το στήθος κοτόπουλου, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, την φυτική πρωτεΐνη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη.
Επίσης, σύμφωνα το Harvard T.H Chan School of Public Health ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση υγιούς αίματος. Η έλλειψη σιδήρου ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία και είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από το σώμα από τον μη αιμικό σίδηρο.
Πηγές αιμικού σιδήρου:
- Στρείδια και μύδια
- Μπακαλιάρος, πέρκα
- Κονσέρβες τόνου
- Κονσέρβες σαρδέλας
- Βόειο κρέας ή συκώτι κοτόπουλου
- Ζαμπόν
- Πουλερικά
Πηγές μη αιμικού σιδήρου:
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Φασόλια
- Μαύρη σοκολάτα
- Φακές
- Σπανάκι
- Πατάτα με φλούδα
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Εμπλουτισμένο ρύζι ή ψωμί
Πηγή