Σε αντιπαραβολή της αποδοχής από τους πολίτες του Προσωπικό Γιατρό σε σχέση με τον Οικογενειακό Γιατρό προχώρησε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι σε αντίθεση με τον Οικογενειακό Γιατρό που προσπάθησε να εισαγάγει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Προσωπικός Γιατρός μέχρι σήμερα έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες.
Ο υπουργός Υγείας απέρριψε την κριτική για δυνατότητες υπέρογκων εγγραφών πολιτών στο νέο σύστημα για τον προσωπικό ιατρό, λέγοντας πως «ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 2.250 άτομα ανά ιατρό και τώρα είναι 2.000 άτομα. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δέσμευση του γιατρού για 20 ώρες την εβδομάδα για να βλέπει τον πληθυσμό ευθύνης του και στον νέο νόμο προβλέπονται 27 ώρες την εβδομάδα».
Βουλή: Εγκρίθηκαν στην αρμόδια επιτροπή οι παρατάσεις των ρυθμίσεων για τον κορωνοϊό
Προσωπικός Γιατρός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι εγγραφές των πολιτών
«Στον Οικογενειακό Γιατρό ήταν γύρω στους 750 ιδιώτες γιατρούς και συνολικά ενεγράφησαν περί το 1,5 εκατομμύριο κόσμου σε τέσσερα χρόνια. Από την 1η Αυγούστου που ψηφίσθηκε ο Προσωπικός Γιατρός και άρχισε να λειτουργεί, έχουμε 3.329 γιατρούς στο σύστημα, 2.200 είναι περίπου οι του Δημοσίου και 1.200 οι του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν», συνέχισε ο υπουργός.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι γιατροί παθολόγοι γενικοί οικογενειακοί είναι 4.000, που έχουν τουλάχιστον 50 συνταγές τον χρόνο. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, το 30% των ιδιωτών γιατρών έδειξε προθυμία και μπήκε. Αυτήν τη στιγμή έχουν εγγραφεί 4.146.000 πολίτες – αριθμός που αντιστοιχεί στο 47% του πληθυσμού που είχε δικαίωμα εγγραφής».
Πλεύρης: Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο Προσωπικός Γιατρός στη χώρα
Η διαφοροποίηση -σημείωσε ο κ. Πλεύρης- «είναι ότι δώσαμε κίνητρα στους γιατρούς του Δημοσίου. Εμείς τους δίνουμε 10.000 ευρώ τον χρόνο για να έχουν πληθυσμό ευθύνης. Πληρώνονται από τον “1.501” μέχρι τον “2.000”. Δεύτερον, δώσαμε σοβαρές οικονομικές αμοιβές στους ιδιώτες που θα μπουν με διαβάθμιση από 857 ασθενείς έως 2.000, και χρήματα που ξεκινούν από 27.000 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο. Και γι’ αυτόν τον λόγο μπήκαν περισσότεροι γιατροί. Τρίτον, επειδή οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν μπορούν να καλύψουν τον θεσμό σε πληρότητα 100%, κάνουμε αυτό που έχει γίνει στην Ιταλία. Ανοίγουμε τις ειδικότητες με εκείνες που έχουν ως βάση την παθολογία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών».
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι σαφώς υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα, καθώς «όταν σε 45 ημέρες έχουν εγγραφεί 4.200.000 πολίτες και έχουμε πιάσει τον στόχο που μας έβαλαν οι Θεσμοί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, είναι φυσικό υπάρχει πίεση. Γι’ αυτό και τα αντικίνητρα δεν θα εφαρμοστούν μέχρι το σημείο που να υπάρχει επάρκεια των γιατρών. Καθημερινά μπαίνουν 290 με 300 γιατροί στο σύστημα, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι πια ο θεσμός πάει να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός εκτίμησε πως με τις ειδικότητες και με άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν και στους ιδιώτες, ο Προσωπικός Γιατρός θα γίνει πραγματικότητα. Το τρίμηνο αυτό είναι ένα πιλοτικό στάδιο. Θα μπουν γιατροί, θα φτάσουμε τουλάχιστον στο 70% του δικαιούχου πληθυσμού και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο Προσωπικός Γιατρός στη χώρα.
Ξανθός: Προσωπικός γιατρός χωρίς διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι ο νέος θεσμός, παρά τις μεγαλοστομίες με τις οποίες παρουσιάσθηκε, ως μοντέλο, «στηρίχθηκε στη λογική ότι θα εμπλακούν οι ιδιώτες γιατροί και ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα στήριζαν αυτόν τον θεσμό».
«Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό, και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχετε βρεθεί σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Στο δικό μας μοντέλο, όπως σε όλο τον κόσμο, ο Οικογενειακός Γιατρός στηρίζεται στο δημόσιο σύστημα. Γι’ αυτό και σήμερα εσείς στηρίζεστε κατά βάση στους γιατρούς των δημόσιων δομών, στην απειλή των πέναλτι και των αντικινήτρων».
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως θα υπάρξουν πολίτες που στην πραγματικότητα δεν θα συναντήσουν ποτέ τον προσωπικό γιατρό με τον οποίον έχουν αντιστοιχηθεί και στον οποίον έχουν εγγραφεί. «Είναι δηλαδή, προσωπικός γιατρός χωρίς διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή. Αυτό είναι εξ ορισμού πλήρης αποτυχία του μοντέλου. Και βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει καμία ποιοτική παρακολούθηση και φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εξαντληθεί σε μία ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την άυλη συνταγή κ.λπ., και τίποτα περισσότερο. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο και αποτυχία», τόνισε.
Μάλιστα, ο κ. Ξανθός επισήμανε πως ο παιδικός πληθυσμός, το 17% του πληθυσμού της χώρας, είναι έξω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού για όλους».
Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνησε στον κ. Ξανθό ότι αντικίνητρα υπήρχαν και στις συνεννοήσεις με τους Θεσμούς και στον νόμο του πρώην υπουργού (επί ΣΥΡΙΖΑ) για τον Οικογενειακό Γιατρό, απλά ο τελευταίος απέφυγε να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, ενώ την είχε δείξει στους Θεσμούς.
Για τον θεσμό του προσωπικού παιδίατρου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτός θα λειτουργήσει στο επόμενο στάδιο μετά τον προσωπικό ιατρό των ενηλίκων, όπως ήταν και στον νόμο του Οικογενειακού Ιατρού του ΣΥΡΙΖΑ. «Γι’ αυτό και με διάταξη στο νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή και θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, δίνεται παράταση στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό», όπως επισήμανε.
Πηγή