Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα αναγνωρισμένα σύνορά της

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν χθες Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, η Ρόζμαρι Ντικάρλο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.

Ζελένσκι: Αδύνατη για το Κίεβο κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα μετά τα δημοψηφίσματα

Η Δύση απορρίπτει τα «δημοψηφίσματα-οπερέτα» του Πούτιν: ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα

Παίρνοντας τον λόγο με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και αρκετοί αντιπρόσωποι κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις «παρωδίες δημοψηφισμάτων».

Μίλησε για «κυνική προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη να στρατολογηθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να σταλούν να πολεμήσουν εναντίον της πατρίδας τους», εκτιμώντας εξάλλου πως η αναγνώριση από τη Μόσχα των «ψευτοδημοψηφισμάτων» που διεξήχθησαν από την Παρασκευή ως χθες Τρίτη σημαίνει πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι απαραίτητο να «σταλεί σαφές και απαραίτητο μήνυμα από όλες τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε. «Πιστεύω στην ικανότητά σας να αναλάβετε δράση».

Εξ ορισμού δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, να καταλήξει σε κοινή θέση.

Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, μαζί με την Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο της «για να προστατευτεί», «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα», πρόσθεσε, σημειώνοντας στον Τύπο πως σκοπός είναι να διεξαχθεί ψηφοφορία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΓΣ, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ και στην οποία κανένα από αυτά δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, ενέκρινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις ενέργειες της Μόσχας.

Κίνα: Να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών

Η θέση του Πεκίνου αναμενόταν με ενδιαφέρον και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, τόνισε πως είναι «σαφής και σταθερή· δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού».

Επισήμως, η Κίνα τηρεί ουδέτερη στάση, όμως κατηγορείται ολοένα συχνότερα από τη Δύση πως είναι υπερβολικά συμφιλιωτική και ότι προσφέρει πολιτική στήριξη στη Ρωσία, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν κάποιες ελπίδες μετά τις κινεζικές τοποθετήσεις την εβδομάδα των εργασιών της 77ης Γενικής Συνέλευσης υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη. Ειδικά μετά τη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Κίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουάνγκ Γι είπε επίσης στον Άντονι Μπλίνκεν πως η κινεζική ηγεσία θέλει να «χαίρει σεβασμού η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Ρωσία: Τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν με «διαφανή» τρόπο

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, διαβεβαιώνοντας πως τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν με «διαφανή» τρόπο, επιτίμησε τον «παροξυσμό οργής» και την «προπαγάνδα» της Δύσης, σκοπός της οποίας κατ’ αυτόν είναι να προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία στη Ρωσία» για να «την υποτάξει στη δική της θέληση».

Διεμήνυσε ότι «αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα λάθη του και τα στρατηγικά σφάλματά του και δεν αρχίσει να κατευθύνεται από τα συμφέροντα του δικού του λαού αντί να εκτελεί τυφλά αυτά που θέλουν οι άνθρωποι που το χειραγωγούν».


Πηγή