H περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή που αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο.
Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, όταν όμως η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός προσπαθώντας να τα προστατέψει τα «διαλύει».
Έτσι τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και, αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση, θα πέσουν.
Αιτία της περιοδοντίτιδας είναι τα μικρόβια που ζουν στο στόμα μας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο επικεντρώθηκαν στις ανθοκυάνες, ουσίες που υπάρχουν σε κάποια φρούτα και συμβάλλουν στη στοματική υγεία.
Συγκεκριμένα, οι ανθοκυάνες που υπάρχουν στα φρούτα με έντονο χρώμα όπως τα μύρτιλλα, τα μούρα, οι φράουλες και τα κόκκινα σταφύλια φαίνεται να έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες και να μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας και των ελκών του στόματος.
Ειδικά τα μαύρα σμέουρα απεδείχθη πως διαθέτουν ισχυρή προστατευτική δράση εναντίον κακοήθων όγκων του στόματος, του οισοφάγου αλλά και του παχέως εντέρου. Ο λόγος που τα μαύρα σμέουρα είναι τόσο ευεργετικά αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ανθοκυάνες.
Οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν περαιτέρω εάν οι ανθοκυάνες των φρούτων όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια και οι φράουλες έχουν οι ίδιες αντικαρκινική δράση ή τα παράγωγα του μεταβολισμού τους.
Ως γνωστόν τα συστατικά των τροφών διασπώνται και μεταβολίζονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα σε απλούστερες ενώσεις. Το πρώτο στάδιο αυτού του μεταβολισμού συμβαίνει στο στόμα, από τα ένζυμα του σάλιου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ίδιες οι ανθοκυάνες ελάχιστα απορροφώνται αυτούσιες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα πρέπει πρώτα να διασπαστούν από τα ένζυμα του σάλιου για να εκδηλώσουν το εύρος των ευεργετικών τους δράσεων.
Εν τέλει απέδειξαν πως το ποσοστό του μεταβολισμού των ανθοκυάνων στο στόμα εξαρτάται και από τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Δηλαδή, σε ένα υγιές στόμα, τα ένζυμα του σάλιου είναι περισσότερο σε θέση να μεταβολίσουν τις ανθοκυανίνες των μούρων στα ευεργετικά, αντικαρκινικά παράγωγα τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να εντάξετε φρούτα όπως τα μούρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα, τα κόκκινα σταφύλια και τις φράουλες στο διαιτολόγιο σας λόγω της αντικαρκινικής και αντιοξειδωτικής δράσης τους.
Διαβάστε επίσης:
Ουλίτιδα κύησης: Πού οφείλεται και πώς θα την προλάβετε
Ουλίτιδα: Τι μπορεί να πάθετε αν αγνοήσετε την αιμορραγία των ούλων
Πηγή