Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Ιεράπετρα: Τα αίτια της πτώσης του βράχου -Τι αποκαλύπτει γεωλόγος που έκανε την αυτοψία

Έντονο προβληματισμό στους ειδικούς προκαλεί η τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, με την πτώση του βράχου στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, που στοίχισε τη ζωή στην 47χρονη τουρίστρια.

Οι επιστήμονες «κρούουν» τον κώδωνα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία ο βράχος καταπλάκωσε κατάλυμα, αλλά και για άλλα επικίνδυνα σημεία στο νησί της Κρήτης, για πιθανά φαινόμενα κατολισθήσεων.

Που οφείλεται η πτώση του βράχου

Σύμφωνα με το ekriti.gr, ο Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε), μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στον τόπο της τραγωδίας τόνισε στο Ράδιο Κρήτη πως: «Η αποκόλληση οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου».

«Η όλη εικόνα που είδαμε είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας», ανέφερε.

Επίσης πρόσθεσε ότι «δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν».

Κινδύνος και για τον υπόλοιπο βράχο

Μάλιστα, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε, πως υπάρχει κίνδυνος γιαπεραιτέρω αποκόλληση: «Υπάρχει ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα. Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο».

Τι πρέπει να γίνει -Κινδυνεύουν πολλές περιοχές της Κρήτης

Όπως τόνισε: «Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση».

Υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον γεωλόγο, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου ο οποίος μάλιστα είχε διακόψει την κυκλοφορία.

Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.


Πηγή