Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Θα είναι έτσι ο άνθρωπος το 3.000 μ.Χ.; Γιατί λένε ότι η έρευνα και τα γραφιστικά δεν έχουν βάση

Viral έγινε η αποτύπωση του πώς θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος το 3.000 μ.Χ. που μετέδωσε η Daily Mail.

To άρθρο της Daily Mail βασίστηκε σε ένα άρθρο του tollfreeforwarding.com που παρουσιάζε το πώς θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος σε περίπου 1.000 χρόνια.

Υποστήριζε ότι η εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν έναν τρόπο ζωής που θα είναι όλο και περισσότερο συνδεδεμένος με τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές συσκευές, θα διαμορφώσουν ένα νέο τύπο ανθρώπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προέβλεπε μάλιστα ότι ο άνθρωπος σε χίλια χρόνια περίπου από τώρα θα είναι καμπούρης, με χοντρό λαιμό και με δύο σετ βλέφαρα, μεταξύ άλλων.

Δημιούργησαν μάλιστα ένα μοντέλο με την ονομασία «Mindy», το οποίο, όπως λένε, μας δίνει μια γεύση του πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι άνθρωποι το 3000 μ.Χ ως αποτέλεσμα της εξάρτησής μας από την τεχνολογία.

Η Mindy δημιουργήθηκε από την Toll Free Forwarding ως ένας τρόπος οπτικοποίησης του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προμηθευτήκαμε επιστημονικές έρευνες και γνώμες εμπειρογνωμόνων για το θέμα, προτού συνεργαστούμε με έναν σχεδιαστή 3D για να δημιουργήσουμε έναν μελλοντικό άνθρωπο του οποίου το σώμα έχει αλλάξει σωματικά λόγω της συνεχούς χρήσης smartphones, φορητών υπολογιστών και άλλων τεχνολογιών», εξηγεί το εν λόγω site.

Προέβλεπε ότι λόγω της μακροχρόνιας χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών και καθως κοιτάμε για τα smartphones μας προς τα κάτω ή για τις οθόνες των υπολογιστών μας προς τα πάνω το σώμα του ανθρώπου θα καμπουριάσει.

Τα δε χέρια μας θα έχουν διαμορφωθεί μόνιμα σε σχήμα που ο αντίχειρας θα κλείνει μέσα στην παλάμη, κατά τον τρόπο που πληκτρολογούμε στα κινητά μας τηλέφωνα.

Επικαλείται μάλιστα τον δρ Νικόλα Τζόρτζεβιτς από το Med Alert Help που σημειώνε ότι : «Ο τρόπος που κρατάμε τα τηλέφωνά μας μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση σε ορισμένα σημεία επαφής, προκαλώντας το λεγόμενο «text claw».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από το «text-claw», οι άνθρωποι θα μπορούσαν, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, να εμφανίσουν «αγκώνα smartphone», δηλαδή έναν αγκώνα σε γωνία 90 μοιρών σε μόνιμη βάση λόγω του ότι κρατάμε, οι περισσότεροι, για πολύ χρόνο στα χέρια μας συσκευές.

Προέβλεπε μάλιστα ότι λόγω του πολύ χρόνου που περνάμε πάνω από τα τηλέφωνά μας ο λαιμός του ανθρώπου μελλοντικά θα είναι πιο παχύς.

«Όταν δουλεύετε σε έναν υπολογιστή ή κοιτάτε κάτω προς το τηλέφωνό σας, οι μύες στο πίσω μέρος του αυχένα πρέπει να συσπώνται για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά», εξήγησε ο δρ K. Ντάνιελ Ριου Daniel Riew από το νοσοκομείο Orch Spine της Νέας Υόρκης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτοί οι μύες μπορεί να κουραστούν υπερβολικά και να πονέσουν από το να κοιτάμε προς τα κάτω τα smartphones και τα τάμπλετ μας ή να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας μας σε υπολογιστές».

Η έρευνα ανέφερε ακόμη ότι άλλα αλλόκοτα χαρακτηριστικά που μπορούμε να περιμένουμε περιλαμβάνουν ένα παχύτερο κρανίο και μικρότερο εγκέφαλο, καθώς και ένα δεύτερο βλέφαρο για να αποτρέπεται την υπερβολική έκθεση στο φως. Σίγουρα υπερβολικά.

«Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο εσωτερικό βλέφαρο για να αποτρέψουν την έκθεση σε υπερβολικό φως ή ο φακός του ματιού μπορεί να είναι εξελικτικά ανεπτυγμένος έτσι ώστε να εμποδίζει το εισερχόμενο μπλε φως, αλλά όχι άλλα φώτα υψηλού μήκους κύματος, όπως το πράσινο, το κίτρινο ή το κόκκινο», δήλωσε ο Κάσουν Ρατναγιάκε από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.

Ολα αυτά βέβαια υποθετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εmma και Mindy

Το μοντέλο της Mindy που παρουσίασε το εν λόγω site είναι η διάδοχος της Emma – της άρρωστης συναδέλφου του μέλλοντος – η οποία κατασκευάστηκε το 2019 για να τονίσει τη σημασία των καλών συνθηκών στο χώρο εργασίας.

Η Emma επινοήθηκε από τους ερευνητές μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους σχετικά με τα θέματα υγείας και τις ανησυχίες του, σημειώνει το εν λόγω site.

Έχει μόνιμα καμπουριασμένη στάση καθισμένη για ώρες κάθε μέρα πάνω από το γραφείο της, ξηρά κόκκινα μάτια από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή και ωχρό δέρμα επειδή περνάει χρόνια παγιδευμένη κάτω από το εκτυφλωτικό τεχνητό φως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αμφισβητείται η έρευνα και τα γραφιστικά για τη Mindy

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο το site futurism.com αποκαλύπτει και μια άλλη πτυχή για την εν λόγω έρευνα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία βάση και ότι πρόκειται για ένα άρθρο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για λόγους SEO, για να καλυτερεύσει δηλαδή τη θέση του στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google.

Γράφει συγκεκριμένα το Futurism.com:

«Ξέρετε αυτή την “έρευνα” που κυκλοφορεί και λέει ότι οι άνθρωποι θα εξελιχθούν σε καμπούρηδες και με νύχια εξαιτίας του τρόπου που χρησιμοποιούμε τα smartphones μας; Αν και η στάση του σώματός μας θα μπορεί σίγουρα να χρειάζεται λίγη δουλειά, θα χαρείτε να μάθετε ότι πρόκειται απλώς για spam άρθρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστηρίζει ακόμη το Fututism.com ότι το πρόβλημα με το άρθρο που αναμετέδωσε η Daily Mail είναι ότι η μόνη πηγή της είναι μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο από το TollFreeForwarding.com, έναν ιστότοπο που πουλάει, όπως υποδηλώνει το όνομά του, εικονικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Υποστηρίζει δε ότι το εν λόγω άρθρο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με μια ανάρτηση σε ένα blog γραμμένη με σκοπό να πάρει backlinks από ιστοσελίδες όπως η Mail που θα ενισχύσουν τη θέση της TollFreeForwarding στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Υποστηρίζει επίσης ότι για το άρθρο τους στο εν λόγω site χρησιμοποίησαν τις απεικονίσεις ενός “μελλοντικού ανθρώπου” από έναν καλλιτέχνη τρισδιάστατων μοντέλων. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η “Mindy.

Το Futurism.com αμφισβητεί ακόμη και τους ειδικούς που επικαλείται το TollFreeForwarding λέγοντας για παράδειγμα ότι ο επιστήμονας που μιλά για το πώς θα είναι η σπονδυλική στήλη δεν είναι παρά ένας «ειδικός σε θέματα υγείας και ευεξίας» σε έναν ιστότοπο που πουλάει λοσιόν για μασάζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνει ως απογοητευτικό το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο κατέληξε στο StudyFinds, ένα γενικά αξιόπιστο ιστολόγιο για την ακαδημαϊκή έρευνα. Οι αναγνώστες έσπευσαν να επισημάνουν τα «κενά» που υπήρχαν στην εν λόγω έρευνα και στη συνέχεια επισυνάφθηκε ένα σημείωμα του συντάκτη που αναφέρει ότι «το περιεχόμενό μας έχει σκοπό να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό και ενθαρρύνουμε πάντα τους αναγνώστες μας να συζητήσουν γιατί ή γιατί δεν συμφωνούν με τα ευρήματα», αναφέρεται εν μέρει. «Αν διαφωνείτε έντονα με μια έκθεση – παρακαλώ διαψεύστε προς τέρψιν σας στα σχόλια παρακάτω».


Πηγή