Ο όρος «σακχαρώδης διαβήτης» αναφέρεται σε μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, δηλαδή υπεργλυκαιμία, και οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή/και μειωμένη δράση της.
Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εξής:
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι
Παλαιότερα γνωστός και ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη. Η διάγνωση γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη η έλλειψη ινσουλίνης είναι απόλυτη και ο ασθενής χρειάζεται απαραίτητα να κάνει ενέσεις ινσουλίνης για την επιβίωση του.
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
Παλαιότερα γνωστός και ως διαβήτης των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε μειωμένη δράση της ινσουλίνης και μειωμένη έκκριση της από το πάγκρεας. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη διατροφή πλούσια σε λίπη και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι πιο συχνός στους ενήλικες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε παιδιά. Για την αντιμετώπιση του είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας τακτικής σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (χάπια ή/και ινσουλίνη), θα επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.
Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης
Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και οφείλεται κυρίως στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την περίοδο αυτή.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει:
– Να τρέφονται υγιεινά
– Να έχουν φυσιολογικό βάρος
– Να έχουν συχνή σωματική δραστηριότητα
– Να έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων του αίματος και αρτηριακής πίεσης
Ας δούμε στην συνέχεια, τις 10 τροφές που κάθε διαβητικός πρέπει να συμπεριλαμβάνει στο διαιτολόγιο του!
– Όσπρια
– Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, μαρούλι, αντίδι, ραδίκι, σέλινο, μαϊντανός)
– Γλυκοπατάτα
– Ντομάτα
– Εσπεριδοειδή φρούτα (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, νεράντζι, γκρέιπ-φρουτ)
– Μούρα (βατόμουρα, γκότζι)
– Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως νιφάδες βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης)
– Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα) και λιναρόσπορος
– Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα)
– Άπαχο γάλα και γιαούρτι (ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D)
Όσον αφορά στο αλκοόλ η ημερήσια κατανάλωση του καλό είναι να αποφεύγεται ή να μη ξεπερνάει το 1 ποτήρι για τις γυναίκες και τα 2 για τους άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ περιστασιακά (1-3 ποτά την εβδομάδα) δεν βλάπτει τα άτομα με διαβήτη, μεγαλύτερη και συχνότερη όμως κατανάλωση έχει βλαπτικά αποτελέσματα, καθώς το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και ορισμένα λικέρ, καθώς και συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Πηγή: onmed.gr