Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Καρκίνος μαστού: Πώς μπορούν οι γυναίκες να μειώσουν την κόπωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής

Ακόμη και η ήπια άσκηση, θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, να μειώσουν την κόπωση και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν 89 γυναίκες, εκ των οποίων 43 έκαναν άσκηση, ενώ οι άλλες αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ασκούμενες ακολούθησαν πρόγραμμα 12 εβδομάδων στο σπίτι, το οποίο περιελάμβανε εβδομαδιαίες προπονήσεις με αντιστάσεις και 30 έως 40 λεπτά αερόβιας άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ασκούνταν, ανέκαμψαν από την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια και μετά την ακτινοθεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Είδαν επίσης σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, η οποία περιλαμβάνει παραμέτρους της συναισθηματικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας.

«Στόχος ήταν να αυξηθεί η ποσότητα της άσκησης σταδιακά, ώστε να φτάσει στα εθνικά συνιστώμενα επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Γεώργιος Μαυροπαλιάς, μεταδιδακτορικός ερευνητής.

«Τα προγράμματα άσκησης σχετίζονταν με τις ικανότητες των συμμετεχόντων και διαπιστώσαμε ότι ακόμη και πολύ μικρότερες δόσεις άσκησης από αυτές που συνιστώνται από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές (της Αυστραλίας) μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και στην ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια και μετά την ακτινοθεραπεία», ανέφερε ο κ. Μαυροπαλιάς.

Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές της Αυστραλίας για ασθενείς με καρκίνο συνιστούν 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης τρεις ημέρες την εβδομάδα. Συνιστούν επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Περίπου 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 833 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με το Living Beyond Breast Cancer, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Πενσυλβάνια.

Η μελέτη έδειξε ότι ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας είναι ασφαλές, εφικτό και αποτελεσματικό, δήλωσε ο επιβλέπων της μελέτης Ρομπ Νιούτον, καθηγητής ιατρικής άσκησης.

«Ένα πρωτόκολλο που προβλέπει την άσκηση στο σπίτι μπορεί να είναι προτιμότερο για τους ασθενείς, καθώς είναι χαμηλού κόστους, δεν απαιτεί μετάβαση σε άλλο χώρο ή προσωπική επίβλεψη και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χρόνο και τοποθεσία που θα επιλέξει ο ασθενής. Αυτά τα οφέλη μπορεί να παρέχουν ουσιαστική άνεση στους ασθενείς».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα άσκησης, ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ήπια, μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα έως και ένα χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Το πρόγραμμα άσκησης σε αυτή τη μελέτη φαίνεται να έχει προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των συμμετεχόντων», είπε ο κ. Μαυροπαλιάς. Έτσι, εκτός από τις άμεσες ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της κόπωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, τα πρωτόκολλα άσκησης στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων που διαρκούν πολύ μετά το τέλος του προγράμματος».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Breast Cancer.


Πηγή