Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζεις -Τέσσερις ευρωπαϊκές στην πρώτη δεκάδα

Το κόστος διαβίωσης εκτινάχθηκε λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των απόνερων της πανδημίας κατά 8,1% το 2022 κατά μέσο όρο στον πλανήτη σύμφωνα με τον δείκτη Worldwide Cost of Living Index, κάτι που αποτυπώνεται και στον κατάλογο με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και οι πολιτικές μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 της Κίνας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχουν οδηγήσει σε κρίση κόστους διαβίωσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ουπασάνα Ντατ της Economist Intelligence Unit (EIU) του Λονδίνου.

Και
πρόσθεσε: «Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε
τον αντίκτυπο στον φετινό δείκτη, με τη
μέση άνοδο των τιμών στις 172 πόλεις της
έρευνάς μας να είναι η μεγαλύτερη,
που έχουμε δει τα τελευταία
20 χρόνια, για τα οποία έχουμε ψηφιακά
δεδομένα. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης
στις πόλεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (όπως
ήταν πέρυσι), αλλά τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες
κοινής ωφέλειας και τα οικιακά είδη
γίνονται ολοένα και
ακριβότερα για τους
κατοίκους των πόλεων».

Τέσσερις
ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη δεκάδα

Στη λίστα της ΕΙU, που παρακολουθεί τα καθημερινά έξοδα των κατοίκων 172 πόλεων ανά την υφήλιο, φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα με τα ακριβότερα αστικά κέντρα τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις: η Ζυρίχη, το Παρίσι, η Κοπεγχάγη και η Γενεύη.

Ο σημαντικότερος λόγος ανόδου των τιμών στη δυτική Ευρώπη ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων συνεπεία του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των προσπαθειών της Γηραιάς Ηπείρου να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. Το κόστος ενός λίτρου βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη παρουσίασαν αμφότερες σημαντικές αυξήσεις στα έξοδα διαβίωσης. Εκτός από το κόστος του φυσικού αερίου, ένας παράγοντας που ανέφερε η EIU ήταν η άνιση αξία του ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται από ορισμένες, αλλά όχι όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις στη φετινή λίστα – η Βρετανία έχει τη λίρα και η Ελβετία το φράγκο . Τρεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – Στοκχόλμη, Λυών και Λουξεμβούργο – υποχώρησαν στη λίστα.

Πρωτιά για
τη Νέα Υόρκη

Στην κορυφή
της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις
για να ζει κανείς το 2022 φιγουράρει για
πρώτη φορά η μεγαλύτερη αμερικανική
μεγαλούπολη, η Νέα Υόρκη μαζί με τη
Σιγκαπούρη.

Στην πρώτη
δεκάδα βρίσκονται άλλες δύο αμερικανικές
μητροπόλεις: το Λος Άντζελες, που
ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση με το Χονγκ
Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο (8η θέση), ενώ
από τις 172 πόλεις της λίστας της EIU
οι 22 είναι αμερικανικές
– που σημείωσαν φέτος αύξηση του
πληθωρισμού, ενώ ο περσινός νικητής, το
Τελ Αβίβ, υποχώρησε στην τρίτη θέση.

Αυτές είναι οι δέκα ακριβότερες πόλεις
για να ζει κανείς το 2022

1. Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη

3. Τελ Αβίβ

4. Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες

6. Ζυρίχη

7. Γενεύη

8. Σαν Φρανσίσκο

9. Παρίσι

10. Κοπεγχάγη

Πώς συντάσσεται η λίστα

Η ΕΙU συγκρίνει περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 172 πόλεις. Ερευνά μια σειρά από επιχειρήσεις, τόσο υψηλού όσο και χαμηλού επιπέδου, για να κατανοήσει πόσο διακυμάνθηκαν οι τιμές τον περασμένο χρόνο. Από την πλευρά της η εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας ECA International, δημοσιεύει και αυτή κάθε χρόνο τη δική της κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία: εξετάζει τις καθημερινές δαπάνες όπως το ενοίκιο και το κόστος της δημόσιας συγκοινωνίας και δεν περιλαμβάνει προϊόντα πολυτελείας στους υπολογισμούς της. Η λίστα της, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, απένειμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Χονγκ Κονγκ τον τίτλο της ακριβότερης πόλης του κόσμου και στη Νέα Υόρκη στη δεύτερη. Ωστόσο, ο κατάλογος της ECA κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς τις μεγάλες πόλεις της Ασίας, καθώς η Σεούλ, η Σαγκάη και άλλα αστικά κέντρα της ανατολικής Ασίας βρέθηκαν στο top 10.




Πηγή