Κυριακή , 12 Ιανουάριος 2025

Αθροιστική κεφαλαλγία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο πολυνοσηρότητας

Η αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache) είναι από τους πιο επώδυνους πονοκεφάλους που υπάρχουν.

Το χαρακτηριστικό της είναι ότι παρουσιάζει έξαρση σε ορισμένες χρονικές περιόδους (π.χ. για κάποιες εβδομάδες).

Από το γεγονός αυτό, ότι αθροίζεται, δηλαδή συσσωρεύεται χρονικά, παίρνει και το όνομά της.

Αυτές οι χρονικές περίοδοι ονομάζονται στην αγγλική βιβλιογραφία clusters.

Η αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι κυρίως φαρμακευτική.

Σε αντίθεση με την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσης, στην αθροιστική κεφαλαλγία δεν υπάρχουν παράγοντες που την πυροδοτούν, π.χ. κάποια φαγητά ή το στρες.

Οι πάσχοντες από αθροιστικές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, μεγαλύτερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας. Η πολυνοσηρότητα σχετίζεται με περισσότερες απουσίες από την εργασία και συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας.

Η Caroline Ran από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα ποσοστά πολυνοσηρότητας σε ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από δύο εθνικά μητρώα: Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 3.240 ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία ηλικίας 16 έως 64 ετών που ζούσαν στη Σουηδία το 2010, με 16.200 αντίστοιχες αναφορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά, και σε όλες τις διαγνωστικές ομάδες που αναλύθηκαν, ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία είχαν πολυνοσηρότητα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αναφορές (91,9% έναντι 77,6%).

Ιδιαίτερα υψηλές διαφορές παρατηρήθηκαν για διαγνώσεις που σχετίζονται με το νευρικό (51,8% έναντι 15,4%) και το μυοσκελετικό (39,0% έναντι 23,7%).

Στις γυναίκες παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά πολυνοσηρότητας έναντι των ανδρών με αθροιστική κεφαλαλγία (96,4% έναντι 89,6%).

Ο μέσος αριθμός ημερών απουσίας λόγω ασθενείας και συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ήταν υψηλότερος για τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς (63,15 έναντι 34,08 ημερών).

Σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς, στους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία η πολυνοσηρότητα συσχετίστηκε με υψηλότερο μέσο αριθμό ημερών απουσίας (67,25 έναντι 40,69 ημερών).

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν τα άτομα με αθροιστική κεφαλαλγία και πώς με τη σειρά τους επηρεάζουν την ικανότητά τους να εργαστούν», είπε η Ραν.

«Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μας βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων για θεραπείες, πρόληψη και προγνώσεις».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.


Πηγή