Είστε λυπημένοι, έχετε άγχος ή μόλις χωρίσατε και θέλετε να «ξεσπάσετε» σε μια ολόκληρη τούρτα;
Πριν το κάνετε, λάβετε σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι αυτό μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την καρδιά σας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.109 άτομα που έτρωγαν συναισθηματικά, επισκέπτονταν δηλαδή το ντουλάπι ή το ψυγείο, αντιδρώντας σε συναισθήματα όπως η θλίψη ή το άγχος, και όχι όταν πεινούσαν.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια καταγράφοντας τις καρδιαγγειακές βλάβες.
Αυτό περιελάμβανε εξέταση Doppler καρωτίδων, που μπορεί να δείξει δυσκαμψία στις αρτηρίες και διαστολική δυσλειτουργία, η οποία υποδεικνύει δυσκαμψία στην καρδιά.
Η ακαμψία των αρτηριών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η δυσκαμψία του καρδιακού μυός συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η συναισθηματική υπερφαγία συνδέθηκε με σκληρότερες αρτηρίες και κατά 38% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής δυσκαμψίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα άγχους δικαιολογούσαν το 32% της συσχέτισης μεταξύ συναισθηματικής υπερφαγίας και ακαμψίας της καρδιάς.
Η ποσότητα των θερμίδων, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση.
Ο καθηγητής Nicolas Girerd, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: «Περιμέναμε ότι όσοι έτρωγαν συναισθηματικά, θα κατανάλωναν τροφές με πολλές θερμίδες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά αυτό δεν συνέβη. Μετρήσαμε τη μέση πρόσληψη θερμίδων και διαπιστώσαμε ότι όσοι έτρωγαν συναισθηματικά, κατανάλωναν μεγάλο αριθμό θερμίδων όταν είχαν στρες και μετά απείχαν για μεγάλα διαστήματα από το φαγητό. Αυτό το μοτίβο γιο-γιο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία συγκριτικά με τη σταθερή πρόσληψη τροφής».
«Όσοι τρώνε συναισθηματικά, καταναλώνουν φαγητό για να ικανοποιήσουν το μυαλό τους και όχι το στομάχι τους», τονίζουν οι επιστήμονες.
Η σωματική δραστηριότητα -μια απλή βόλτα ή η πιο έντονη άσκηση- είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, επειδή ανακουφίζει από το άγχος και μπορεί να αποτελέσει ιδανική εναλλακτική.
Μόλις 10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού ή ασκήσεων αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.
Πηγή