Aυτή η συνταγή για αφράτο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας.
Η σοκολάτα είναι μία σταθερά αγαπημένη επιλογή για κάθε λογής γλυκό, ωστόσο το γιαούρτι είναι ένα από τα μυστικά «θαυματουργά» υλικά όσων αγαπούν το μαγείρεμα. Είναι το κρυμμένο στοιχείο πολλών συνταγών, καθώς βοηθάει να δέσει το μείγμα σε αλμυρές ή γλυκές παρασκευές και δίνει μία πιο light αίσθηση στο εκάστοτε φαγητό.
Τα κέικ που έχουν ως βάση το γιαούρτι γίνονται πιο αφράτα, με ανάλαφρη υφή και γεύση που δεν μας «λιγώνει» .
Aυτό το γευστικό κέικ που βρήκαμε στις συνταγές του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, θα συνοδεύσει τον πρωινό καφέ σας ενώ είναι και το τέλειο σνακ για τη δουλειά ή σαν ένα μικρό treat το απόγευμα, μετά το μεσημεριανό σας.
Υλικά
- 2/3 φλ. βούτυρο
- 1 3/4 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια ή κονιάκ
- 2 1/2 φλ. αλεύρι
- 1 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. γιαούρτι
- 1/2 φλ. βραστό νερό
- 1/2 φλ. κακάο
Για το γλάσο:
- 4 φλ. ζάχαρη άχνη
- 3/4 φλ. κακάο
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. βανίλια ή κονιάκ
- 1/4 φλ. γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο σκεύος, αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε στο μίγμα του βούτυρου εναλλάξ με το γιαούρτι.
- Διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε στη ζύμη και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσθέτουμε το μίγμα μας και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στου 180°C. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
- Μόλις το κέικ μας ψηθεί, αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε το γλάσο, αφήνουμε να στεγνώσει καλά και σερβίρουμε.
- Για το γλάσο: Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο σκεύος τη ζάχαρη, το κακάο και το βούτυρο. Χτυπάμε με ένα αυγογδάρτη και προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα.
Πηγή