Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στην Καμπούλ για “συνομιλίες υψηλού επιπέδου”, καθώς ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κατήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία από τους Ταλιμπάν ενός “απαρτχάιντ με βάση το φύλο”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ, τη Σίμα Μπαχούς, εκτελεστική γραμματέα της υπηρεσίας UN Women, καθώς και ένα ανώτερο στέλεχος του τμήματος πολιτικών υποθέσεων, τον Χαλέντ Χιάρι, διευκρίνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά τους, κυρίως για “λόγους ασφαλείας”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τις “πρωτοφανείς συστημικές επιθέσεις κατά των (Αφγανών) γυναικών και των κοριτσιών”, που δημιουργούν ένα “απαρτχάιντ με βάση το φύλο”.
Πριν από την άφιξή της στο Αφγανιστάν, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ πραγματοποίησε σειρά “διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου” σε χώρες της περιοχής, στον Κόλπο, την Ασία και την Ευρώπη για να συζητήσει “την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, την ειρηνική συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη”.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ κλήθηκαν να “κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα της συνάντησης, σημείωσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας μια “σαφή συναίνεση στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στην εργασία και την εκπαίδευση”.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που μια Αφγανή πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε στο σπίτι της στην Καμπούλ πριν από μερικές ημέρες. Ένας θάνατος που “συγκλόνισε” τον Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις Αφγανές, με τον αποκλεισμό τους από θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, απαγορεύοντάς τους να φοιτούν στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και να πηγαίνουν σε πάρκα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν επίσης πως απαγορεύουν σε ΜΚΟ να εργάζονται με Αφγανές, οδηγώντας αρκετές οργανώσεις στην αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Τουλάχιστον τρεις μεταξύ αυτών επανέλαβαν εν μέρει τη δραστηριότητά τους αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις αρχές των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται στον τομέα της Υγείας.
Πηγή