Ο καφές δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές ρόφημα, αλλά και σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.
Τα αντιοξειδωτικά που ευθύνονται για τις θετικές επιδράσεις του καφέ είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Οι ουσίες αυτές προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την οξείδωση στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες.
Πολυφαινόλες περιέχονται επίσης στο κακάο, το ελαιόλαδο, τα μούρα, το τσάι κλπ.
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ ενισχύει την αντιφλεγμονώδη δράση του.
Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών του γάλακτος με τα αντιοξειδωτικά (ιδίως τις πολυφαινόλες) του καφέ, διπλασιάζει την αντιφλεγμονώδη δράση του ροφήματος στα ανοσοποιητικά κύτταρα.
Η μία μελέτη εξέτασε πώς αντιδρούν οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα μόρια που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες τις οποίες περιέχει σε αφθονία το γάλα.
«Διαπιστώσαμε πως οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, εντείνοντας την αντιφλεγμονώδη δράσης τους στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Η αντίδραση αυτή σημαίνει πως ο καφές με γάλα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Marianne Nissen Lund, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο. Οι σειρές αποτελούνταν από ανοσοποιητικά κύτταρα.
Στη συνέχεια, εξέθεσαν μερικές από τις σειρές σε απλές πολυφαινόλες και άλλες σε πολυφαινόλες που πρώτα είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα. Διατήρησαν επίσης μερικές κυτταρικές σειρές ως είχαν (ομάδα ελέγχου).
Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εκτέθηκαν στον συνδυασμό πολυφαινολών-αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν εκτεθεί μόνο στις πολυφαινόλες.
«Η έρευνά μας συνεχίζεται στο εργαστήριο, για να διαπιστώσουμε τι οφέλη παρέχει αυτό το εύρημα στην υγεία ζώων», είπε η Dr. Lund. «Ύστερα θα συνεχίσουμε την έρευνα μας σε ανθρώπους».
Στη δεύτερη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν πως αντιδρά ο καφές όταν εκτίθεται στο γάλα. Αφορμή για αυτή την έρευνα αποτέλεσαν προγενέστερα ευρήματα των επιστημόνων, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες ενώνονται με τις πρωτεΐνες του κρέατος, του γάλακτος και της μπύρας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορα έτοιμα ροφήματα του εμπορίου. Σε όσα από αυτά υπήρχε καφές με γάλα, εντοπίστηκαν σύμπλοκα που παράγονται κατά την αλληλεπίδραση των πολυφαινολών με τις πρωτεΐνες.
Ωστόσο δεν εντοπίστηκαν ανάλογα σύμπλοκα στα ροφήματα με κακάο και γάλα.
Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να βρουν ποια ποσότητα πολυφαινολών πρέπει να περιέχει ένα ρόφημα, για να είναι πιο ωφέλιμο.
«Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά πολλές πολυφαινόλες από τα τρόφιμα. Γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για να ενταχθούν οι πολυφαινόλες σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, που βελτιώνουν την απορρόφησή τους. Ελπίζουμε ότι η στρατηγική αυτή θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιφλεγμονώδη δράση τους», κατέληξε η Δρ. Lund.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Journal of Agricultural and Food Chemistry και Food Chemistry.
Πηγή