Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

Κεραμέως για ανάρτηση Φίλη: Αν ήταν υπουργός Παιδείας κατά την πανδημία, τα παιδιά θα βρίσκονταν στο σκοτάδι

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε σχετικά με την ανάρτηση που έκανε ο Νίκος Φίλης σχετικά με το χιόνι και την τηλεκπαίδευση.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ και τόνισε ότι παρόλο που η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» καλά κρατεί, το κράτος συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του αδιάκοπα.

Είναι θλιβερό αυτό που λέει ο κ. Φίλης, τόνισε η Νίκη Κεραμέως

«Τη Δευτέρα είχαμε 37.000 διαδικτυακές τάξεις, που λειτούργησαν παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εχουμε πλέον ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μπορεί στη διάρκεια μίας ώρας, να μεταπηδήσει από τη διά ζώσης εκπαίδευση στην εξ αποστάσεως. Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε κανονικά χωρίς τεχνικά προβλήματα. Αλλά αυτό που λέει ο κ. Φίλης για τους εκπαιδευτικούς είναι πολύ υποτιμητικό. Αυτό το επίτευγμα της τηλεκπαίδευσης πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές και τους γονείς», ανέφερε αρχικά η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε σχετικά για το αν της πέρασε από το μυαλό για μία μέρα να πει, ότι δεν θα γίνουν καθόλου μαθήματα λόγω της κακοκαιρίας, ώστε οι μαθητές να χαρούν και να παίξουν με το χιόνι: «Το παιχνίδι είναι μέρος της ζωής, θέλουμε τα παιδιά να παίζουν, αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Εχουμε τρίτη μέρα κλειστά σχολεία, κάνεις μάθημα και από το μεσημέρι ύστερα μπορείς να παίζεις. Αλλα πόσο θλιβερή είναι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί επιτέλους έχουμε έναν μηχανισμό που προβλέπει τη δυνατότητα να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία, όχι με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν λέει ότι η τηλεκπαίδευση είναι το ίδιο. Δεύτερον, όπως θέλουμε από το κράτος, τα νοσοκομεία, η αστυνομία να λειτουργούν εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών, με τον ίδιο τρόπο απαιτούμε και το σχολείο. Τρίτον, οι γονείς δουλεύουν. Οταν λέει ο κ. Φίλης κατεβείτε στον χιονιά, ποιός γονιός τα παρατάει όλα, δεν έχει δουλειά, δεν έχει τίποτα, καμία υποχρέωση και λέει παιδιά τέσσερις μέρες παίζουμε».

«Το παιχνίδι για εμάς είναι μέρος της καθημερινότητα. Για αυτό βάλαμε το ολοήμερο σχολείο και προβλέψαμε ότι η μελέτη πρέπει να ολοκληρώνεται εκεί, ώστε όταν φεύγουν τα παιδιά, να μπορούν να παίζουν και να έχουν τον χρόνο να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες. Ποιός είπε ότι δεν μπορούν να γίνονται και τα δύο. Υπάρχει χρόνος και για τα δύο. Το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη και μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό που λέει ο κ. Φίλης, είναι η λογική της εξίσωσης όλων προς τα κάτω, η λογική της κοπάνας. Σας θυμίζω ότι ο κ. Φίλης στην πανδημία, ήταν αντίθετος στην εκπαίδευση. Αν ήταν υπουργός Παιδείας, τα παιδιά θα ήταν στο σκοτάδι για περίπου 6-7 μήνες. Αυτό πρεσβεύει ο κ. Φίλης, τον λαϊκισμό», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε αναλυτικά τη ανάρτηση του Νίκου Φίλη

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το χιόνι είναι ευκαιρία για παιχνίδι και χαρά. Είναι μια πολύτιμη εμπειρία και γνώση.

Την τηλεκπαίδευση, ακόμα και εκείνο το 24ωρο που θα χιονίσει στην Αθήνα, την επιβάλλουν αυτοί που γεννήθηκαν και έζησαν ως γέροι και μάλλον επιθυμούν το ίδιο για τα παιδιά μας. Άλλο η καταφυγή στην τηλεκπαίδευση με συστηματικό τρόπο για λόγους ανωτέρας βίας και μεγάλο διάστημα, κι άλλο η πρόχειρη οργάνωσή της για μία δύο μέρες που διασπά και αποδιοργανώνει την εκπαιδευτική πράξη.

Εξάλλου, να υπάρχει και λίγη σοβαρότητα: οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να προετοιμάσουν σε ένα απόγευμα πραγματικό μάθημα τηλεκπαίδευσης, που είναι τόσο διαφορετικό από το μάθημα της τάξης. Κι όμως, τους το επιβάλλει Κυριακή απόγευμα η υπουργός! Αποκλειστικά και μόνο για λόγους εντυπώσεων!

Σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα προβλέπεται μία εβδομάδα διακοπών μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε, τα παιδιά να χαρούν τον χιονιά. Εδώ, ειδικά στα νότια, τον βιώνουμε σπάνια.

Γι’ αυτό παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς σήμερα κλείνουν την οθόνη και χαίρονται το χιόνι! Με την απαραίτητη προσοχή. Και, φυσικά, να μην διανοηθεί το υπουργείο να επιβάλει καταγραφή απουσιών, όταν είναι γνωστό ότι πολλά σπίτια θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες για σύνδεση με την τάξη».

Δείτε την απάντηση της Νίκης Κεραμέως:


Πηγή