Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Ύμνοι του Anadolu για την αλληλεγγύη της Ελλάδας: Ο Μητσοτάκης και η ελίτ των διασωστών της ΕΜΑΚ

Με εξαιρετικά θερμά λόγια περιγράφει την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά τον διπλό καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, το πρακτορείο Anadolu.

Το ρεπορτάζ, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα δείχνει ισχυρή αλληλεγγύη στη σεισμόπληκτη Τουρκία», εστιάζει στις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ και την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρή αλληλεγγύη προς την Τουρκία, η οποία χτυπήθηκε από δύο φονικούς σεισμούς την περασμένη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που κάλεσαν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του αλλά και την υποστήριξή του στο τουρκικό κράτος και τον λαό», ξεκινά το άρθρο που υπογράφει ο Αχμέτ Γκεντζτούρκ.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας χωρίζει»

Το Anadolu αμέσως μετά αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN International, υπογραμμίζοντας την εξής φράση του:

«Κοιτάξτε, πιστεύω ότι σε αυτές τις στιγμές της κρίσης, αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι στο τέλος της μέρας είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθούμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. […] Και θα επαναλάβω ό,τι έχω ήδη πει δημοσίως, ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές διαφορές μας, όμως εν τέλει δεν έχουμε τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό».

Συγκινούν οι κοινές επιχειρήσεις με την ΕΜΑΚ

Το Anadolu
συνεχίζει ως εξής:

«Όταν ρωτήθηκε για τη συγκλονιστική εικόνα των Ελλήνων διασωστών να σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι από την Τουρκία, ο Μητσοτάκης είπε: “Δεν μπορώ να φανταστώ μια πιο δυνατή εικόνα από αυτή που δείχνει έναν Έλληνα διασώστη και έναν Τούρκο διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ ισχυρές εικόνες και χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας”».

Ο Τούρκος αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «την Πέμπτη, όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες (ο Έλληνας πρωθυπουργός), επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε και η ίδια με τον πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά της. Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και τη συμπάθειά του στην Τουρκία».

Την ίδια ημέρα, συνεχίζει το κείμενο του Anadolu, «έδωσε οδηγίες στην Ελληνική Αποστολή στον ΟΗΕ, στη Γενεύη, να επικοινωνήσει με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OHCA) του ΟΗΕ, και να επιβεβαιώσει την ελληνική συνεισφορά ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OHCA».

«Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια»

Το κείμενο
καταλήγει με την εξής φράση:

«Η Ελλάδα ήταν, ξανά, από τις πρώτες χώρες που έστειλαν διασωστικές ομάδες ώστε να συνδράμουν στις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές της νότιας Τουρκίας. Συνολικά 21 διασώστες της “ελίτ” ομάδας ΕΜΑΚ, μαζί με δύο σκύλους, έφτασαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, ενώ ακολούθησαν 18 ακόμη διασώστες την Τετάρτη. Νωρίς την Πέμπτη, έφτασαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα δύο από τις πέντε πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί με την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, που περιλαμβάνει 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια, 500 σκηνές και πολλά ακόμη αγαθά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε άρθρο της, η γερμανική Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός και εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες που στις μεγαλύτερες καταστροφές δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».

«Βροχή» τα συγκινητικά μηνύματα και οι ευχαριστίες Τούρκων στο Twitter

Αυτό το κύμα αλληλεγγύης που δείχνουν τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και το ελληνικό κράτος έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στη γειτονική χώρα. Τούρκοι πολίτες στέλνουν μέσω των hashtags #yunanistan και #teşekkürleryunanistan τις ευχαριστίες τους.

Ενδεικτικά μηνύματα:

«Καλοί άνθρωποι, χαίρομαι που υπάρχουν, ευχαριστώ»

«Ευχαριστούμε Ελλάδα. Ευχαριστούμε γείτονα»

«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»

«Ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ
Ευχαριστώ»

«Ευχαριστώ Ελλάδα…»

«Η ευγένεια δεν έχει εθνικότητα Γείτονά μου, φίλε μου, αδερφέ μου, σε αγκαλιάζω όπως αγκάλιασες τον φίλο σου με ευτυχία όταν έσωσες ένα 6χρονο παιδί»

«Ελλάδα ο γείτονάς μας που ήρθε ξαφνικά σε βοήθεια ένα βράδυ»


Πηγή