Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ξυπνάτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα; Από τι μπορεί να κινδυνεύετε

Το να ξυπνάτε κάποιες φορές στη διάρκεια της νύχτας δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Σε ποια περίπτωση οι νυχτερινές αφυπνίσεις, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σας;

Απενεργοποιείτε το τηλέφωνο και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σβήνετε τα φώτα και πάτε νωρίς για ύπνο, πιστεύοντας ότι οι συνθήκες αυτές θα σας εξασφαλίσουν ένα συνεχόμενο και ποιοτικό ύπνο.

Γιατί λοιπόν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και ακόμη και αν δεν κοιτάξετε το ρολόι, ξέρετε ότι είναι πάνω κάτω η ίδια ώρα που ξυπνάτε κάθε βράδυ τον τελευταίο καιρό;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι, καθώς αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Πού οφείλεται όμως το φαινόμενο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ώρα που ξυπνάτε δεν έχει σημασία.

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να ξυπνήσετε μια συγκεκριμένη ώρα. Για παράδειγμα η υπνική άπνοια ή το κλάμα του μωρού είναι καταστάσεις που μπορεί να συνηθίσει κάποιος.

Αυτά όμως δεν είναι σημάδια αϋπνίας, ούτε σημαίνουν απαραίτητα ότι η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι καταφέρνετε να ξανακοιμηθείτε στη συνέχεια.

Πότε η νυχτερινή αφύπνιση γίνεται πρόβλημα;

Το να ξυπνάτε λοιπόν τη νύχτα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Το ανησυχητικό είναι να ξυπνάτε και να μένετε ξύπνιοι.

«Εάν ξυπνήσετε και αρχίσετε να νιώθετε ανησυχία, άγχος ή απογοήτευση, πιθανότατα έχετε ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση (fight or flight)» αναφέρει η Δρ. Ψυχολογίας Alexa Kane.

«Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας αλλάζει λειτουργία και από την κατάσταση ύπνου τίθεται σε κατάσταση αφύπνισης. Το μυαλό σας μπορεί να αρχίσει να “τρέχει” και ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνουν. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να ξανακοιμηθείτε».

Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, η οποία είναι αναγνωρισμένη διαταραχή του ύπνου.

Θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Πέρα από τη αφύπνιση που προκαλείται, αυτή η κατάσταση μπορεί να περιορίσει τη ροή του οξυγόνου στους πνεύμονές σας και στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα σας, διαταράσσοντας τον ρυθμό της καρδιάς σας.

Άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν ξαφνικά τραντάγματα που συχνά συνοδεύονται από το αίσθημα της ασφυξίας, ροχαλητό, κόπωση και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Δρ. Κέιν τονίζει: «Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου. Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας».

Τι πρέπει να κάνετε αν ξυπνάτε τη νύχτα;

Εάν ξυπνάτε τη νύχτα, αφιερώστε 15-20 λεπτά στην προσπάθεια να ξανακοιμηθείτε.

Εάν δεν τα καταφέρετε εντός αυτού του χρόνου, σηκωθείτε από το κρεβάτι.

«Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πολύ με συνειρμούς. Αν μένουμε λοιπόν στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κοιμόμαστε, μπορεί να συνδέσει το κρεβάτι με ανησυχία, αντί για ύπνο. Αν σηκωθείτε από το κρεβάτι, αποτρέπετε αυτή τη σύνδεση».

Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τέλος σε αυτή την κατάσταση εγρήγορσης και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της ξεκούρασης και της πέψης. Όταν το σώμα σας ηρεμήσει και αισθανθείτε ξανά υπνηλία, επιστρέψτε στο κρεβάτι.

Πηγή: mirror.uk.co


Πηγή