Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Λίπος στο συκώτι: Ο συνδυασμός που το μειώνει και βελτιώνει τους δείκτες ηπατικής νόσου

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο που επηρεάζει πολλούς τομείς της υγείας. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, μια κατάσταση γνωστή και ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), γίνεται ολοένα και πιο συχνή σε ορισμένες χώρες.

Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν όλες τις επιπτώσεις της πάθησης και τις καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής για τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα της διαλείπουσας νηστείας και της αερόβιας άσκησης στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των δύο μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο μελέτησαν συνολικά 80 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πλάνο διατροφής της εναλλασσόμενης ημερήσιας νηστείας (Alternate-Day Fasting) και ένα πλάνο άσκησης, κατάφεραν να βελτιώσουν την υγεία τους.

Όπως αναφέρουν, σε ένα διάστημα τριών μηνών, τα άτομα που γυμνάζονταν και ακολουθούσαν μια εναλλαγή στις ημέρες νηστείας και κανονικής πρόσληψης θερμίδων -καταναλώνοντας δηλαδή χωρίς περιορισμό τη μία ημέρα και τρώγοντας 500 θερμίδες ή λιγότερες την επόμενη-, παρατήρησαν διαφορές στους δείκτες ηπατικής νόσου: αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο ηπατικό λίπος, μείωση βάρους και μειωμένες τιμές στα ένζυμα τρανσαμινάσης αλανίνης (ALT).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: σε ομάδα νηστείας εναλλασσόμενων ημερών, ομάδα αερόβιας άσκησης, ομάδα που συνδύαζε τα δύο και ομάδα ελέγχου, τα μέλη της οποίας δεν έκαναν καμία αλλαγή στη ρουτίνα τους.

Όπως σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας, τα ευρήματα ήταν «εντυπωσιακά»: «Όταν συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ομάδων της μελέτης μας, είδαμε ξεκάθαρα ότι οι ασθενείς που ήταν σε καλύτερη κατάσταση ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε την εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία και ασκούνταν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στα άτομα που έκαναν μόνο δίαιτα ή μόνο άσκηση δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες βελτιώσεις, γεγονός που ενισχύει τη σημασία αυτών των δύο σχετικά ανέξοδων τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, για τη συνολική υγεία και την καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος».

H καθηγήτρια σημείωσε ότι η μελέτη δεν εξέτασε εάν η εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία ήταν καλύτερη ή χειρότερη από άλλες μορφές δίαιτας όταν συνδυαζόταν με την άσκηση, αλλά εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες εγκατέλειψαν τη μελέτη.

«Οι διατροφικές παρεμβάσεις εναλλασσόμενης νηστείας και άσκησης είναι μερικές φορές δύσκολο να τηρηθούν και σε προηγούμενες μελέτες υπήρχαν σημαντικά ποσοστά εγκατάλειψης. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρξε πολύ υψηλή συνέπεια στις παρεμβάσεις αυτές» τονίζει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.


Πηγή