Ο επικεφαλής του κορυφαίου επιχειρηματικού λόμπι της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τις εταιρείες της χώρας καθώς και φιλικών χωρών από την πρώην Σ. Ένωση να καταλάβουν τις θέσεις που άφησαν κενές με την αποχώρησή τους οι δυτικές εταιρείες.
Kαθώς η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τις λεγόμενες φιλικές χώρες, ο Αλεξάντερ Σόχιν, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, παροτρύνει το ρωσικό επιχειρηματικό λόμπι να καλύψει το κενό που άφησε η έξοδος των δυτικών εταιρειών στην αγορά.
Ρωσία: Από τη McDonald’s έως τη Renault -Η μαζική έξοδος
Ένας μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών, από τη McDonald’s έως τη Renault, έχουν φύγει από τη Ρωσία ή έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα από τότε που η Μόσχα έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει επίσης σκληρές κυρώσεις, που έχουν στόχο να στραγγαλίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κεφάλαια και ορισμένα βασικά αγαθά. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις χώρες που δεν της έχουν επιβάλει κυρώσεις «φιλικές».
«Δεν ζητάμε την παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά τη χρήση των κενών που έχουν προκύψει σε σχέση με την αποχώρηση των δυτικών εταίρων από τη Ρωσία» δήλωσε ο Αλεξάντερ Σόχιν, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.
«Φυσικά, όχι μόνον οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να καταλάβουν αυτά τα κενά, αλλά και εταιρείες από χώρες-μέλη της EEU (Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης)».
Ρωσία: Chernogolovka πλέον, αντί για Coca-Cola και Pepsi
Ορισμένες εταιρείες επωφελήθηκαν από την έξοδο των ξένων ανταγωνιστών τους, όπως η εταιρεία παραγωγής ποτών Chernogolovka, η οποία δήλωσε ότι στοχεύει σε μερίδιο 50% της ρωσικής αγοράς αναψυκτικών, αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Coca-Cola και η PepsiCo σταμάτησαν την παραγωγή και τις πωλήσεις πέρυσι.
Ο Σόχιν μίλησε στο φόρουμ ολοκλήρωσης της Ένωσης, όπου άλλοι ομιλητές κατονόμασαν χώρες όπως την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν και την Κίνα, ως μέρη όπου η Ρωσία έχει μεγάλες προοπτικές να αναπτύξει το εμπόριο.
Άλλες χώρες-μέλη της EEU, όπως η Αρμενία, η Λευκορωσία το Καζακστάν και το Κιργιστάν, αύξησαν απότομα τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία το 2022, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν τη Μόσχα και περιόρισαν δραματικά τις αποστολές αγαθών.
Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα ανησυχούσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα ξεμείνει από χρήματα το επόμενο έτος χωρίς επαρκείς ξένες επενδύσεις, προτρέποντας την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις και να προσελκύσει επενδυτές πίσω στην πληγείσα από κυρώσεις οικονομία της χώρας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσης παρακαλέσει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρωσία, επιπλήττοντας εκείνους που «ζητιανεύουν» για χρήματα στη Δύση.
Πηγή