Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Φάκελος: Ανοσμία -Όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς αντιμετωπίζεται

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση στη ζωή μας και ποια είναι η σύνδεσή της με τις υπόλοιπες αισθήσεις; Με αφορμή την 27η Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία, ανακαλύπτουμε μαζί τις απαντήσεις για όσα πραγματικά μας αφορούν, ιδιαίτερα έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σαφέστατα η όσφρηση αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματά του. Οι διαταραχές σε αυτήν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη γεύση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Η γευστική απόλαυση εξαφανίζεται, ενώ δεν μπορούμε να προστατευθούμε και από δυσάρεστες οσμές ή από καταστάσεις που τις προκαλούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσκεψη στον ΩΡΛ – Πότε & γιατί…

Όταν μιλάμε για ανοσμία, εννοούμε την απώλεια όσφρησης και μπορεί να είναι μερική ή ,σε σπάνιες περιπτώσεις, ολική. Το όργανο της όσφρησης είναι η περιοχή στο ανώτερο και στενότερο τμήμα της ρινικής κοιλότητας, ακριβώς εκεί όπου ενώνεται το ρινικό διάφραγμα με το πλάγιο τοίχωμα. Η συχνότερη νόσος που επηρεάζει αυτό το αισθητηριακό μέσο είναι η χρόνια ρινοκολπίτιδα, γνωστή και ως ιγμορίτιδα, με κυριότερα συμπτώματα τη ρινική συμφόρηση, την καταρροή αλλά και την ανοσμία. Να σημειωθεί δε, πως η ο κίνδυνος απώλειας όσφρησης αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60. Πρόκειται για μία δυσάρεστη κατάσταση που στερεί πολλά από τους ασθενείς και μπορεί να προέρχεται από μία πληθώρα παραγόντων. Απαραίτητα χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση.

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει διάφορες εκφάνσεις και μια από τις πιο συχνές είναι η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με ρινικές πλύσεις με κορτικοστεροειδή σε καθημερινή βάση, όταν ο ασθενής βρισκόταν σε υποτροπή με από του στόματος κορτικοστεροειδή τουλάχιστον τρείς φορές ετησίως και τέλος με χειρουργική επέμβαση. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο της ιατρικής πρακτικής και τους βιολογικούς παράγοντες, με ιδιαίτερη μάλιστα αποτελεσματικότητα. Τα συμπτώματα μειώνονται αισθητά και βελτιώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια συνδέθηκαν στενά τα συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, υποσμίας και ανοσμίας με τον Covid-19 και πλέον με τις πρώτες ενδείξεις γνωρίζουμε πως θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον προσωπικό μας γιατρό. Αυτός μπορεί να μας παρέχει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, απομακρύνοντας τους περιορισμούς, που επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία αλλά και την υγιεινή μας.


Πηγή