Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Τα 4 D της σωστής διαχείρισης του χρόνου και 19 ακόμη τιπς

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη περίοδος για γενική καθαριότητα και οργάνωση του σπιτιού και μια ευκαιρία για να πετάξουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά ό,τι δεν χρειαζόμαστε και ό,τι μας κρατά πίσω.

Από τη δημιουργία ενός κατάλληλου δικτύου υποστήριξης μέχρι την εξάσκηση του να λέτε «όχι» και να πετάξετε οτιδήποτε άχρηστο, οι ειδικοί προτείνουν στον Guardian τις καλύτερες συμβουλές τους για μια πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάθετε κάτι καινούργιο

Οι αλλαγές στη ζωή μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε αναστατωμένοι, αφαιρώντας την ικανότητά μας να εστιάζουμε. Η έναρξη ενός νέου χόμπι ή μαθήματος, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξουμε μια ανανεωμένη αίσθηση του σκοπού, αφήνοντας περισσότερο χώρο για δημιουργικότητα στη ζωή μας. Είτε μαθαίνετε μια νέα γλώσσα είτε δοκιμάζετε ένα διαφορετικό άθλημα, σας βοηθάει πραγματικά να σας απομακρύνει από αυτή την «ακαταστασία του μυαλού» που δεν θέλετε.

Γράψτε ένα ημερολόγιο – αλλά πάρτε τον χρόνο σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκουν τον χρόνο να γράψουν σε ένα ημερολόγιο για μία ώρα κάθε μέρα, ειδικά όταν είναι νέο για αυτούς. Αλλά μπορείτε ακόμα να βγάλετε πολλά από τη διαδικασία κάνοντας το για μόλις πέντε λεπτά κάθε μέρα, μέχρι να γίνει μέρος της κανονικής σας ρουτίνας. Αξίζει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης συνήθειας ή να μιλήσετε με έναν φίλο για να σας καταστήσει υπεύθυνους.

Γίνετε εθελοντής για καλό σκοπό

Είναι εύκολο να χαθείτε στις δικές σας σκέψεις και στο καθημερινό άγχος. Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να γίνετε εθελοντής για μια φιλανθρωπική οργάνωση ή σκοπό για την οποία νιώθετε πάθος και καταγράψτε το ταξίδι σας. Συγκρίνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τις συνηθισμένες καθημερινές σας εμπειρίες, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε προοπτική, να αποφορτίσετε το μυαλό σας και να σας ανοίξει νέες ευκαιρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι»

Η ευχαρίστηση των ανθρώπων συχνά προέρχεται από ένα μέρος που θέλεις να γίνεις αποδεκτός από τους άλλους. Το να μάθετε να λέτε «όχι» και να βάζετε υγιή όρια είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από την αντίδραση του ατόμου. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην απογοήτευση των άλλων, ώστε να αναλαμβάνετε μόνο καθήκοντα που μπορείτε άνετα να φιλοξενήσετε στη ζωή σας.

Δεν είναι κακό να λέτε «όχι»
Δεν είναι κακό να λέτε «όχι»

Κάντε έναν ψηφιακό καθαρισμό

Ακριβώς επειδή είστε μακροχρόνιος ακόλουθος ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί την ευημερία σας. Καθαρίστε την άνοιξη της ροής σας αφαιρώντας τους λογαριασμούς που σας κάνουν να νιώθετε ζήλια, αγανάκτηση ή δυστυχία και προσπαθήστε να εστιάσετε στους λογαριασμούς με τους οποίους νιώθετε σύνδεση. Η «κύλιση μίσους» μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη απόσπαση της προσοχής, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο για τη δέσμευση, το νόημα και τη δημιουργία γνήσιων συνδέσεων εντός και εκτός σύνδεσης.

Αφήστε την αυτοαγάπη για αυτοσυμπόνια

Το Instagram μπορεί να ενθαρρύνει την αγάπη του εαυτού σας, αλλά ορισμένες ενέργειες – όπως το να κάνετε ghosting σε κάποιον ή να παραλείψετε μια εκδήλωση που δεν σας αρέσει – μπορεί να φαίνονται εγωιστικές ή βλαβερές. Η αυτοσυμπόνια είναι να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είσαι, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωμάτων σου, αντί να βάζεις τον εαυτό σου πάντα πρώτο. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της καλοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καλύτερες σχέσεις και υψηλότερα επίπεδα συμπόνιας και συναισθηματικής διαθεσιμότητας για τους άλλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υιοθετήστε τα τέσσερα D της διαχείρισης χρόνου

Όταν νιώθετε ότι η ζωή τρέχει μακριά σας, ανακτήστε τον έλεγχο «κάνοντας, αναβάλλοντας, αναθέτοντας και διαγράφοντας» («doing, deferring, delegating and deleting»). Ολοκληρώστε γρήγορα τις μικρές σας εργασίες, καθυστερήστε ό,τι δεν χρειάζεται να γίνει αμέσως, παραδώστε σε άλλους όπου είναι δυνατόν και αφήστε τυχόν επιπλέον εργασίες που πραγματικά δεν χρειάζεται να γίνουν καθόλου.

Προετοιμασία γεύματος τα Σαββατοκύριακα

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε υγιεινά γεύματα που μας συντηρούν, ειδικά όταν τα πράγματα είναι πιεσμένα στο σπίτι ή στη δουλειά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μεγάλες παρτίδες σούπες και κατσαρόλες ενώ παρακολουθείτε μια ταινία το Σαββατοκύριακο. Έχοντας σπιτικά έτοιμα γεύματα στην κατάψυξή σας για αυτές τις αγχωτικές στιγμές θα σας επιτρέψει να εστιάσετε τον χρόνο σας σε άλλες σημαντικές εργασίες.

Χαρούμενη γυναίκα μαγειρεύει
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε γεύματα για την εβδομάδα, μέσα στο Σαββατοκύριακο

Αποτοξινώστε την γκαρνταρόμπα σας, όχι το σώμα σας

Καθώς η ζωή γίνεται πιο πολυάσχολη και μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει συχνά σχήμα. Αντί να κρεμαστείτε από παλιά ρούχα «για την περίπτωση που χάσετε βάρος», επιλέξτε να εκτιμήσετε και να αποδεχτείτε το σώμα που έχετε αυτή τη στιγμή. Ξεχάστε τη δίαιτα αστραπή, απλώς μαζέψτε τα ρούχα που δεν σας ταιριάζουν πια και ρίξτε τα στο αγαπημένο σας φιλανθρωπικό κατάστημα ή χαρίστε τα σε κάποιον που αγαπάτε. Θα αφήσετε επίσης χώρο για νέα πράγματα που αντικατοπτρίζουν καλύτερα το άτομο που είστε σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόψτε τις συνήθειές σας για αναβλητικότητα

Καθαρίστε τη νοοτροπία start/stop, εντοπίζοντας τις συμπεριφορές αναβλητικότητας και προκαλώντας τις καθημερινά. Για παράδειγμα, όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει «Θα το παρακολουθήσω πριν ξεκινήσω», πάρτε μια συνειδητή απόφαση να σταματήσετε πριν αποσπαστείτε. Απλώς λέγοντας «Επιλέγω να το κάνω αυτό», θα βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να ξεπεράσει την παγίδα της αναβλητικότητας.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι για κάτι, είναι εύκολο για το μυαλό σας να κατακλυστεί γρήγορα από αρνητικές σκέψεις. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού και σχεδιάστε τρεις στήλες. Στο πρώτο γράψτε όλα τα πράγματα σχετικά με την κατάστασή σας που μπορείτε να ελέγξετε, στο δεύτερο γράψτε τα πράγματα που μπορείτε να επηρεάσετε και στο τρίτο προσθέστε τις πτυχές που είναι εκτός ελέγχου σας. Όταν φτιάχνετε ένα σχέδιο, κοιτάξτε μόνο την πρώτη στήλη, ώστε να εστιάσετε σε αυτό που έχετε τη δύναμη να αλλάξετε.

Αγοράστε ένα ξυπνητήρι

Αποτρέψτε τους περισπασμούς πριν τον ύπνο και το «doom scrolling» επενδύοντας σε ένα παλιομοδίτικο ξυπνητήρι για την κρεβατοκάμαρά σας. Εάν το τηλέφωνό σας φορτίζεται αλλού στο σπίτι, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να κοιτάξετε τα email της εργασίας σας ή να παρακολουθήσετε ασυνείδητα το TikTok στη 01:00, όταν θα έπρεπε να ξεκουράζεστε. Θα σας αποτρέψει επίσης από το να αισθάνεστε καλωδιωμένοι τη νύχτα, οδηγώντας σε λιγότερη υπερφόρτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη κάθε μέρα

Ως άνθρωποι, είμαστε προγραμματισμένοι προς την αρνητική σκέψη και γενικά χρειαζόμαστε πέντε θετικές σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε μία αρνητική. Ξεκινήστε κάθε πρωί σκέφτεστε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, όπως ένα ζεστό κρεβάτι ή ένα ωραίο μήνυμα από έναν φίλο. Κάντε το ίδιο τα βράδια λίγο πριν κοιμηθείτε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας
Να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας

Παρακολουθήστε τι σας πυροδοτεί

Όταν νιώθουμε αναστατωμένοι ή πληγωμένοι από κάτι που λέει κάποιος, είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που κρατάμε και να το αφήσουμε να φύγει. Εάν παρατηρήσετε τον εαυτό σας να προκαλείται, γράψτε τις πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας εκείνη τη στιγμή, καθώς και τις σκέψεις σας για την κατάσταση και το άλλο άτομο. Όσο πιο εξοικειωθείτε με το δικό σας φορτίο και τα ερεθίσματα, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχουν πάνω σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο σκέψεων

Με τον καιρό αναπτύσσουμε συνήθειες και πεποιθήσεις που δεν μας εξυπηρετούν καλά. Εάν δεν παίρνετε τα αποτελέσματα που θέλετε ή επαναλαμβάνετε τα ίδια μοτίβα, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο σκέψεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε ορισμένες από τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος ή δυστυχία, να αναλογιστείτε αυτές και να εξετάσετε τις αλλαγές που ίσως μπορείτε να κάνετε.

Φτιάξτε ένα σχέδιο ξεσκαρταρίσματος

Το χάος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να απαλλαγείτε από πράγματα ή να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Ξεκινήστε εντοπίζοντας τα γεμάτα hotspot σας και οπτικοποιώντας πώς θα θέλατε να φαίνονται. Χωρίστε το σε μικρές περιοχές, τραβώντας φωτογραφίες «πριν», ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Μόλις ξεκινήσετε, βάλτε τα πάντα σε καθορισμένες σακούλες για ανακύκλωση, σκουπίδια, πώληση και δωρεά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυναίκα πετά ρούχα στον αέρα
Πετάξτε ή χαρίστε ό,τι δε σας χρειάζεται

Βαθμολογήστε το άγχος σας

Είναι εύκολο να περάσετε υπνοβασία σε κατάσταση κατάθλιψης όταν εργάζεστε σε αυτόματο πιλότο. Γράψτε όλα όσα αντιμετωπίζετε και βαθμολογήστε το άγχος που σας προκαλεί από ένα έως 10. Στη συνέχεια, επεξεργαστείτε τη λίστα από το χαμηλότερο στο υψηλότερο, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο για κάθε κατάσταση. Το να χωρίζετε τα πράγματα σε μικρά βήματα τα κάνει πάντα πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσετε.

Καταγράψτε τα εργασιακά σας επιτεύγματα

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τις δικές μας επιτυχίες, ειδικά σε έναν εργασιακό χώρο με γρήγορο ρυθμό. Η καταγραφή των επιτευγμάτων σας σε τακτική βάση θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας βραχυπρόθεσμα και θα δώσει τους βατήρες εκκίνησης που χρειάζεστε για να διαπραγματευτείτε μια προαγωγή ή αύξηση μισθού την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η ευκαιρία.

Κάντε ενεργειακή επιθεώρηση

Αυτό που σκεφτόμαστε ως φορτίο μπορεί συχνά να είναι μια συνήθεια, μια κατάσταση ή ένα περιβάλλον που μας εξαντλεί. Η ενεργειακή επιθεώρηση είναι μια απλή άσκηση που σας βοηθά να εντοπίσετε τα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή σας. Σε μια σελίδα, απαριθμήστε τα «αποστραγγιστικά» και τα «ενεργοποιητικά» σας για ανθρώπους, περιβάλλοντα, νοοτροπίες, συνήθειες και πράγματα. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να δεσμευτείτε να κάνετε μικρές προσαρμογές σε όλους τους τομείς που προσδιορίζετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιουργήστε μια λίστα με το δίκτυο υποστήριξής σας

Όταν αισθάνεστε πελαγωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πού να απευθυνθείτε. Δημιουργώντας μια λίστα «go-to» ατόμων για κάθε κατάσταση, θα έχετε πάντα την υποστήριξη που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμπεριλάβετε άτομα που είναι καλοί στην πρακτική βοήθεια ή στο να δίνουν συμβουλές, καθώς και φίλους που είναι εξαιρετικοί ακροατές και θα σας δώσουν τον χώρο που χρειάζεστε για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας.

Φωτογραφίες: Shutterstock


Πηγή