Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να μάθουν τι τους προκαλεί πονοκεφάλους, να διαπιστώσουν να έχουν υποστεί διάσειση ή για άλλους λόγους, αν π.χ. ο γιατρός έχει εντοπίσει ενδείξεις σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο» για να περιγράψουν την εμφάνιση συμπτωμάτων πανομοιότυπων με εκείνων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για πρώτη όμως φορά. Η διαγνωστική αυτή κατηγορία μερικές φορές προκαλεί σύγχυση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συμπτώματα παρόμοια με της σκλήρυνσης κατά πλάκας δύνανται να εμφανιστούν μεμονωμένα σε
κάποιες περιπτώσεις.
Νέα μελέτη δείχνει ότι το φάρμακο τεριφλουνομίδη που τροποποιεί τη νόσο, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης σε άτομα με αυτό το σύνδρομο. Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία πολλών άλλων τύπων σκλήρυνσης κατά πλάκας, της αυτοάνοσης νόσου στην οποία το αμυντικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των αποφύσεων των νευρικών κυττάρων.
Η νέα προκαταρκτική μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που εμφανίζουν πρώιμες ενδείξεις σε μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες ενδέχεται να μαρτυρούν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Πρόκειται για βλάβες στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 89 ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για έως και δύο χρόνια. Στους μισούς χορηγήθηκαν 14 mg τεριφλουνομίδης σε καθημερινή βάση, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μόλις 8 από τους συμμετέχοντες που έλαβαν τεριφλουνομίδη ανέπτυξαν συμπτώματα, ενώ από την ομάδα που έλαβε το φάρμακο οι ασθενείς ανήλθαν στους 20.
Αφού συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο είχαν κατά 72% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεριφλουνομίδη θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτόμο θεραπεία για όσους εμφανίζουν πρώιμες ενδείξεις σε μαγνητικές τομογραφίες, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν σαφή συμπτώματα της νόσου.
Αν και, όπως επισημαίνουν, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, υποστηρίζουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση με τεριφλουνομίδη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νευρολογικής βλάβης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση με τεριφλουνομίδη μπορεί να είναι ευεργετική σε όσους έχουν διαγνωστεί με ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο, την προσυμπτωματική φάση της νόσου. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία της μαγνητικής τομογραφίας με στόχο τη διάγνωση της πάθησης και να επικεντρώνονται μόνο σε ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης», λέει η συγγραφέας της μελέτης, Christine Lebrun Frenay από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 75ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Πηγή: healthday.com
Πηγή