Σάββατο , 14 Δεκέμβριος 2024
Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Τι συμβαίνει όταν πέφτει το φαγητό στο πάτωμα

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αν μας πέσει ένα τρόφιμο στο πάτωμα και προλάβουμε να το σηκώσουμε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, τότε μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα.

Είναι όμως όντως ασφαλές να καταναλώσουμε κάτι που έχει έρθει σε επαφή με πάτωμα, ακόμη κι αν είναι μόλις για ελάχιστα δευτερόλεπτα;

Έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν ανέφεραν ότι περίπου το 70% των γυναικών απαντά θετικά στο παραπάνω ερώτημα, με το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες να πέφτει στο 56%.

Σύμφωνα όμως με τον επιστήμονα τροφίμων Paul Dawson από το πανεπιστήμιο Clemson, ο οποίος έχει εξετάσει τη «νομιμότητα» του κανόνα των 5 δευτερολέπτων, το να βάλει κανείς κάτι στο στόμα του, που προηγουμένως βρισκόταν στο πάτωμα είναι πάντα μια επικίνδυνη απόφαση.

«Πάντα συγκρίνω την πράξη αυτή με το να μη φοράει κάποιος ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο» είπε ακόμη ο ίδιος μιλώντας στο Time.

«Μπορεί να οδηγείς μια ολόκληρη ζωή χωρίς να φοράς ζώνη ασφαλείας και να μην πάθεις ποτέ το παραμικρό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι είσαι ασφαλής όταν δε φοράς τη ζώνη» συνέχισε.

Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα μέτρησαν το χρόνο που χρειάζονται τα επιβλαβή βακτήρια, όπως αυτά που προκαλούν σαλμονέλα, για να μεταφερθούν από διάφορες επιφάνειες (ξύλο, πλακάκι, χαλί) σε διάφορα τρόφιμα, είτε ξηρής μορφής όπως το ψωμί είτε όχι (όπως π.χ. λουκάνικα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος ο χρόνος που παραμένει ένα τρόφιμο σε κάποια επιφάνεια, τόσο περισσότερα βακτήρια «κολλάνε» σε αυτό. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθυγιεινών βακτηρίων μεταφέρονται έτσι κι αλλιώς στα τρόφιμα σχεδόν ακαριαία.

«Εγώ υποστηρίζω των κανόνα των… μηδέν δευτερολέπτων. Αν υπάρχουν βακτήρια στο πάτωμα, τότε αυτά θα μεταφερθούν στο φαγητό σας» εξήγησε.

Πρόσφατα, ο βιοϊατρικός ερευνητής Anthony Hilton από το πανεπιστήμιο Aston στο Ηνωμένο Βασίλειο, επανέλαβε το πείραμα του Dawson με διαφορετικά βακτήρια, όπως τα E. coli και Staphylococcus aureus, και βρήκε ότι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

«Η πλειοψηφία των βακτηρίων μεταφέρονται στα τρόφιμα σχεδόν αυτόματα, με το που θα ακουμπήσουν στο πάτωμα. Όσο πιο γρήγορα το σηκώσει κανείς από το πάτωμα, τόσο λιγότερα θα προλάβουν να μεταφερθούν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι κανείς ασφαλής ότι δε θα υπάρχουν βακτήρια» είπε ο ερευνητής.

Πηγή: newsbeast.gr